448545
Binnenland

WAPENDISCUSSIE VAARKRANTREPORTER

,,Maak een beveiligde kamer in je zeilboot''

De Vaarkrantredactie vroeg lezers of het aan boord hebben van een wapen ter zelfverdediging uiteindelijk nu wel of niet goed is voor je eigen gezondheid. We kregen vele reacties, die we de komende dagen zullen publiceren. Een professional op het gebied van beveiliging van schepen gaf een aantal prima tips.

,,Als reactie op uw poll over zeilen en wapens aan boord hebben reageer ik als maritiem beveiliging professional van het enige Nederlandse gecertificeerde maritiem beveiligingsbedrijf.

Een vuurwapen is slechts een laatste redmiddel. Dit betekent: je kunt 20.000 andere dingen doen en preventiemaatregelen treffen voordat je ooit een vuurwapen hoeft aan te raken.

Men focused altijd op het voorhanden hebben van vuurwapens, omdat dit een geruststellende gedachte geeft. Het enige probleem is, dat je het met onvoldoende training juist nog gevaarlijker maakt voor jezelf en diegene met wie je vaart.

Je wapen kan gestolen worden, je wapen kan juist als agressor gezien worden, waardoor er extreem geweld word gebruikt, je wapen kan weigeren op het laatste moment bij onvoldoende kennis of onderhoud, je kunt jezelf en diegene met wie je vaart verwonden bij onvoldoende kennis van het vuurwapen of tactieken.

Wij raden altijd aan om jezelf goed voor te bereiden.

- Risico analyse van het gebied: waar zijn de aanvallen? Hoe worden deze uitgevoerd? Hoe kan ik mijn route zo plannen dat ik dit zoveel mogelijk voorkom? Bijvoorbeeld als de aanvallen alleen overdag zijn, kun je ervoor kiezen om 's nachts met weinig verlichting ergens doorheen te varen enz. Deze analyse kan ook gemaakt worden door een maritiem beveiligingsbedrijf.

- Route planning

- Contingency planning(wat te doen als het fout gaat) zoals belangrijke nummers van bijvoorbeeld de kustwacht van elk risicoland waar je langs vaart in je satelliet telefoon programmeren.

- Een beveiligde kamer maken in je zeilboot

- evt. flares klaarleggen als waarschuwing.

- iedereen die meevaart een rol geven tijdens een crisis en trainen hoe te gedragen tijdens een gijzeling of beroving.

- gevaar leren herkennen en zelf heel goed opletten tijdens een reis, zodat er vroegtijdig gereageerd kan worden, i.p.v.pas reageren als de berovers of piraten al aan bijna aan boord zijn.

- evt. een maritiem beveiligingsbedrijf inschakelen om advies te geven of service te leveren op bepaalde plekken in de wereld

Dit zijn slechts een paar voorbeelden wat je zelf kunt doen zonder vuurwapens.

Nogmaals, vuurwapens hebben vereist een zeer goede achtergrond (defensie, politie) en zelfs dan nog maandelijkse training om scherp te blijven. Om dan 1 iemand een wapen te laten bedienen tegen meerdere aanvallers is ook een risico. Dus beter is om preventief alles goed te plannen en als je toch wordt beroofd of gegijzeld, precies te doen wat deze mensen zeggen en de agressors gerust te stellen, en te doen wat ze zeggen. En jezelf natuurlijk goed verzekeren en vooral niet de held uithangen! Hopelijk hebben jullie hier iets aan'', Jethro Pijlman, www.ess-sa.eu