448548
Binnenland

Raadsleden Hilversum bedreigd

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes en meerdere raadsleden in Hilversum zijn bedreigd omdat ze voorstander zijn van het opvangen van vluchtelingen in de gemeente. Dat liet burgemeester Pieter Broertjes vanmorgen weten op NOS Radio 1.

De gemeenteraad heeft een verklaring afgegeven waarin gesproken wordt over bedreigingen die een ,,grens overschrijden" en ,,alleen maar angst zaaien". Het gros van de bedreigingen is via de mail en sociale media binnengekomen, aldus Broertjes die eerder onder vuur lag omdat hij te weinig zou doen tegen bedreigingen van raadsleden. Broertjes verdedigde zich door te stellen dat hij niet van alle intimidaties op de hoogte was.

In de verklaring noemt de raad de bedreigingen volstrekt onacceptabel in een democratie als Nederland. Aangifte is er nog niet gedaan.

Woensdag werd bekendgemaakt dat de regio Gooi en Vechtstreek niet de eerder geplande 1200 maar 600 vluchtelingen gaat opvangen. Het besluit zou overigens geen direct gevolg zijn van de bedreigingen. Wel is het ,,draagvlak gekanteld", stelt de burgervader.