Nieuws
448550
Nieuws

Ook Samsung waarschuwt voor tanende verkopen

SEOUL (AFN) - Samsung Electronics waarschuwt voor een tegenvallende vraag naar zijn apparaten en de economische onrust. Het Zuid-Koreaanse bedrijf, dat zijn definitieve kwartaalcijfers donderdag presenteerde, voegt zich daarmee bij branchegenoot Apple die onlangs met een omzetwaarschuwing naar buiten kwam.

Het conglomeraat, dat naast smartphones onder meer ook computers, televisies en andere consumentenelektronica produceert, wist met de kwartaalwinst niet aan de verwachtingen te voldoen. De winst viel met 3,2 biljoen won (2,5 miljard euro) krap 40 procent lager uit dan een jaar eerder. Het bedrijf zette onder meer een afschrijving van 2,5 biljoen won in de boeken en kampte met de relatief dure won. Analisten voorzagen een winst van gemiddeld 5,4 biljoen won.

Om het tij te keren zal het bedrijf investeren in nieuwe schermtechnieken en technisch vernuft. De waarschuwing van Samsung volgt enkele dagen nadat Apple voor het eerst in meer dan tien jaar een daling van de opbrengsten in het lopende kwartaal voorziet.

Stevige concurrentie

De verscheping van het aantal smartphones groeide in het vierde kwartaal met 'slechts' 6 procent. Volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics betekende dat het langzaamste groeitempo ooit gemeten. Samsung kampt onder meer met stevige concurrentie, zoals uit China waar fabrikanten goedkopere toestellen produceren.

Eerder maakte Samsung al bekend dat de omzet vorig kwartaal uitkwam op 53 biljoen won, tegen 52,7 biljoen won een jaar eerder. Bij de mobieltjestak steeg de operationele winst, door kostenbesparingen, met 14 procent tot 2,2 biljoen won.