448575
Binnenland

Erasmus MC helpt mee met onderzoek zikavirus

ROTTERDAM - Een team van het Erasmus MC in Rotterdam gaat meehelpen met het onderzoek naar het zikavirus, dat in Zuid-Amerika al duizenden mensen besmet heeft. Het team vertrekt volgende week naar Suriname.

Dat meldt RTV Rijnmond donderdag.

Doktoren van het Erasmus MC werken al langer samen met artsen in Suriname. Samen onderzoeken ze welke ziekteverschijnselen precies bij het zikavirus horen en hoe besmette patiënten behandeld moeten worden. Daarnaast hopen de artsen erachter te komen hoe de mug, die de ziekte verspreidt, bestreden kan worden. Door het zikavirus lopen zwangere vrouwen het risico op afwijkingen bij hun kind. Bij volwassenen kunnen verlammingsverschijnselen optreden.

Het terugdringen van de tijgermug is volgens hoogleraar Eric van Gorp op dit moment het meest belangrijk. ,,In de jaren zeventig is de mug in Brazilië effectief aangepakt, maar dat gebeurde met chemische middelen die ook gevaarlijk zijn voor mensen. De tijgermug was helemaal verdwenen, maar sinds de bestrijding is gestaakt, zijn de mug en het virus weer teruggekeerd.''