448589
Binnenland

Kamer eist meer NS-personeel in avond

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat er meer NS’ers worden ingezet op avondtreinen. Beloofd was dat er na tien uur ’s avonds minimaal twee conducteurs aan boord zouden zijn. De NS heeft echter moeite om voldoende personeel te krijgen.

Coalitiepartijen PvdA en VVD vinden dat een slechte zaak en willen dat dit ’simpelweg geregeld’ wordt. Ook PVV en CDA zijn daar voorstander van.

Het kabinet, NS en de vakbonden hebben vorig jaar de handen ineengeslagen om het brute geweld tegen spoorpersoneel in te dammen. Dat gebeurde na een reeks van ontluisterende incidenten waarbij NS’ers in elkaar werden geslagen.

Een van de afspraken was dat conducteurs in de meest onveilige treinen er niet langer in hun eentje op uitgestuurd mochten worden. Ze moesten minimaal met zijn tweeën zijn. In de nachtnettreinen en de treinen op de vroege zondagochtend is dat ook gelukt. De NS slaagt er echter niet in om dat ook voor elkaar te krijgen in treinen die op donderdag, vrijdag en zaterdag na tien uur ’s avonds rijden. In een Kamerbrief meldt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) dat de NS haar heeft gemeld dat de dubbele bezetting de spoorvervoerder ’voor een uitdaging plaatst’. Er zou te weinig personeel voor te vinden zijn.

De Tweede Kamer stelt echter dat de NS niet zo moet piepen. „Ik vind dat dit gewoon moet gebeuren”, zegt PvdA’ er Hoogland. VVD-Kamerlid De Boer is dat roerend met hem eens. „Het is te absurd voor woorden dat je op deze late uren in je eentje de trein door moet”, vindt zij. PVV en CDA willen dat staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) de NS de duimschroeven aandraait.