448610
Binnenland

Asscher biedt excuses aan

Den Haag - Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij de kritiek van wetenschappers op een rapport over cao’s niet direct naar de Kamer heeft gestuurd. Om de Kamer ervan te overtuigen dat hij niet doelbewust informatie die hem niet goed uitkwam, onder het tapijt heeft geveegd, deelt de PvdA-bewindsman alle correspondentie met wetenschappers en hun kritiek op het rapport alsnog.

In de Kamer ontstond de indruk dat het rapport de minister wel heel goed uitkwam, terwijl de zaken er in werkelijkheid heel wat minder juichend uitzagen. D66-Kamerlid Van Weyenberg trok hierover aan de bel en kreeg woensdag brede bijval van zowel coalitie als oppositie. Asscher wil weinig tot niets aan de huidige cao-praktijk veranderen, waarbij hij als minister van Sociale Zaken de bevoegdheid heeft om een cao algemeen verbindend te verklaren voor een hele sector. Partijen als de VVD en D66 zien cao’s steeds meer als een obstakel om mensen aan de slag te krijgen. Zij vroegen om een onderzoek, maar de uitkomst daarvan is nu dus inzet geworden van een politiek steekspel omdat Asscher zelf informatie heeft achtergehouden.

Hoogleraar aan de VU Pieter Gautier en nog drie andere topwetenschappers werden vorig jaar door Asscher benaderd om een rapport over cao’s van commentaar te voorzien. Maar de opmerkingen van de zogeheten tegenlezers werden niet, zoals Gautier in het vooruitzicht was gesteld, als bijlage bijgevoegd en aan de Kamer gestuurd. De bewindsman stelde in een reactie dat het commentaar is verwerkt in het conceptrapport, waardoor het sterker zou zijn geworden. Vreemd genoeg staan de auteurs opgenomen in een rijtje van geïnterviewde experts, maar dat was hun taak helemaal niet. Zij moesten het rapport van commentaar voorzien.

Wat er met het commentaar van Gautier en anderen is gebeurd is ook lastig terug te vinden in het rapport, omdat het is geanonimiseerd. Bovendien had Gautier meer fundamentele kritiek op het onderzoek dat in zijn ogen niet in balans was en waarvan de objectiviteit niet kon worden vastgesteld. Asscher zelf was in zijn nopjes met het rapport, schreef hij in november in een brief aan de Kamer. Met het werk in zijn binnenzak concludeerde hij dat er aan de huidige praktijk niks veranderd hoefde te worden.

Dit gaat veel Kamerleden te ver en te snel. De VVD eist aanvullend onderzoek. „In dit rapport zijn vooral mensen ondervraagd die cao’s afsluiten. Het heeft een hoog gehalte ’wij van WC Eend adviseren WC Eend’”, vindt VVD-Kamerlid Mulder. Hij zegt niet de indruk te hebben dat Asscher moedwillig zaken onder het tapijt heeft geschoven, maar wil nu wel de onderste steen boven.

Dat willen PvdA, CDA, D66 en SP ook. Een debat dat donderdag over de toekomst van cao’s zou worden gehouden is tot nader orde uitgesteld, totdat duidelijk is wat de wetenschappers nog te melden hadden over het onderzoek. Van Weyenberg vraagt zich af waarom hij er via een wetenschapper, Gautier zocht zelf contact met hem, achter moest komen dat niet alle informatie met de Kamer is gedeeld. Hij wil dat het onderzoek wordt overgedaan.