Nieuws/Binnenland
448620
Binnenland

’Bescherming voor klokkenluiders Teevendeal’

Den Haag - Partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de bescherming van ambtenaren die meer willen vertellen over Teevendeal. Zij moeten zich vrij voelen om nu wel alles te delen over de vermeende doofpot op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

SP en D66 stellen eisen daarom bescherming van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). In gezamenlijke Kamervragen schrijven de twee partijen: „Bent u bereid te garanderen dat de betrokken ICT-medewerkers op geen enkele wijze negatieve consequenties kunnen of zullen ondervinden van het feit dat zij openheid van zaken zullen geven over de gang van zaken?”

De commissie Oosting heropent het onderzoek naar de Teevendeal nu er mails zijn opgedoken waaruit het beeld naar voren komt dat de zoektocht naar ’het bonnetje’ van hogerhand is gestopt. Het bonnetje mocht niet gevonden worden, zo lijkt het.

SP-Kamerlid Van Nispen en D66-Kamerlid Swinkels benadrukken dat de minister ook niet via een omweg de ambtenaren mag straffen. Bijvoorbeeld omdat ze zich in eerste instantie niet bij de commissie Oosting hebben gemeld.