Nieuws/Buitenland
448622
Buitenland

'Macedonië sluit grens helemaal'

BERLIJN/SKOPJE - Macedonië heeft woensdag de grens gesloten voor alle vluchtelingen en migranten. De politie heeft de grensovergang bij het Griekse Idomeni, aan de weg van Thessaloniki naar Skopje, met dat doel dichtgedaan, meldde de website van het Duitse weekblad Der Spiegel vanaf de Balkan.

Het is een belangrijke route voor vluchtelingen, want er zijn aan deze grensovergang opvangmogelijkheden. Een kilometer verder naar het oosten is de autosnelweg van Thessaloniki - Skopje. De grens is daar bij de dorpjes Tsoliades (Griekenland) en Bogoroditsa (Macedonië) gewoon open, meldden waarnemers.

De belangrijkste reden voor de sluiting van de grenspost Idomeni is volgens waarnemers de Servische weigering migranten toe te laten die naar West-Europa willen. Macedonië, dat in het noorden aan Servië grenst, beperkte de instroom al steeds strenger. Alleen mensen die uit Syrië, Irak en Afghanistan kwamen, mochten binnen.

Het Macedonische persbureau Kurir meldde woensdag nog dat in de voorafgaande 24 uur ruim 1500 Syriërs, 820 Afghanen en ruim 530 Irakezen als asielzoekers werden toegelaten. Maar woensdagavond is de 'Balkanroute' ook afgesneden voor die nationaliteiten.