448629
Binnenland

Strippende advocate krijgt gelijk

Amsterdam - Strafrechtadvocate Maartje Schaap, die zich vorig jaar bij een bezoek aan de gevangenis in Zutphen moest uitkleden en gehuld in een roze badjas door de toegangspoortjes moest, is door het ministerie van Veiligheid en Justitie in het gelijk gesteld.

Schaap had een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman over het incident, dat al snel werd omgedoopt tot ' badjasgate.' Staatssecretaris Klaas Dijkhoff geeft de advocate groot gelijk dat ze boos was over de behandeling in de bajes. ,,Een betreurenswaardig incident dat niet had mogen plaatsvinden”, zo noemt hij het in een brief aan de ombudsman.

Schaap wilde die dag een cliënt bezoeken, maar moest zich uitkleden toen het detectiepoortje bleef piepen, waarna ze een potsierlijke roze badjes aankreeg. De oorzaak van het piepje bleken uiteindelijk haar metalen bh-beugels te zijn.

Het gevangenispersoneel weigerde haar met de hand te fouilleren of een detectiestick te gebruiken. Volgens de staatssecretaris had dat wel moeten gebeuren. Naar aanleiding van de klacht van Schaap en eenzelfde soort incident zijn de regels nu gewijzigd. Wanneer de detectiepoortjes bij vrouwelijke advocaten op borsthoogte afgaan, worden zij voortaan met een handscanner gecontroleerd door een vrouwelijke gevangenismedewerker.