Nieuws
448636
Nieuws

Top 10

Mooiste Griekse Eilanden

Griekenland heeft ongeveer 6.000 Griekse eilanden en 227 hiervan zijn bewoond. Ze zijn allemaal stuk voor stuk een ideale plaats voor een vakantie met zon, zee en strand. Ze verschillen van eilanden met kilometerslange stranden tot eilanden met een heerlijk zachte groene omgeving. Hiernaast kan het ene eiland een stuk warmer of kouder zijn dan het andere. Welke zijn het meest geschikt voor jouw vakantie? Ontdek hier de top tien van mooiste Griekse eilanden.

10. Skiathos

Ten oosten van Pilion en ten noorden van Evia ligt Skiathos, een Grieks eiland uit de Sporaden-eilandengroep. Skiathos kenmerkt zich onder andere door een zeer dichte begroeiing van pijnboombossen. Deze lopen aan de kust over in lange stranden met prachtig helder zeewater en wit zand. Dit kleurenpalet is een lust voor het oog. Een andere goede reden om naar Skiathos te gaan is de wijn. Zowel de zoete Moschato wijn als de donkerrode Skiathos wijn en Alypiako wijn zijn wereldwijd bekend en stuk voor stuk heerlijk.

9. Elafonisos

Tussen Peloponnesos en Kythira kun je een eiland in de Ionische zee vinden die Elafonisos is genoemd. De gemeente heeft dezelfde naam en bevat nog meer eilanden. Het eiland hoort bestuurlijk gezien bij Peloponnesos. Elafonisos is het grootste eiland van Griekenland met ruim 625 inwoners. Het eiland bestaat aan de hand van het toerisme, de scheepsbouw en de visserij. De stranden daar zijn heerlijk rustig en een goede reden om zonder al te veel mensen om je heen te genieten van een zonvakantie.

8. Naxos

In de Egeïsche Zee, aan de andere kant van Griekenland, ligt het eiland Naxos. Samen met Paros en Mykonos is Naxos een onderdeel van de Cycladen. Dankzij een oppervlakte van 448 km2 mag Naxos zich het grootste eiland noemen van deze eilandengroep. Het eiland kenmerkt zich door een ruig en bergachtig landschap waar veel schapen en geiten op rondlopen. Dankzij deze dieren is het mogelijk voor de bewoners om kaas ruimschoots te exporteren. In de dalen vind je voornamelijk druiven, olijven en citrusvruchten die veel verschillende wijnen en likeur mogelijk maken. Naxos staat tevens bekend om het prachtige marmer dat er te vinden is. Tegenwoordig wordt er nog steeds marmer ontgonnen. Mis ook zeker de Zas niet, een bergketen van ruim 1.000 meter boven de zeespiegel die overal op het eiland te bewonderen is.

Zuid-Evia; Griekse verrassing7. Corfu

Aan de noordelijke kant van Griekenland, vlakbij Albanië, ligt het Griekse eiland Corfu dat ook wel Korfoe wordt genoemd. Omdat er relatief veel regen op dit eiland valt, is er veel groen te vinden. De grond is er erg vruchtbaar en dankzij het klimaat kunnen er veel olijfbomen groeien. Deze bomen hebben een lange geschiedenis. In de Venetiaanse tijd kreeg men een goudstuk voor elke tien olijfbomen die ze plantten vanwege de grote behoefte aan olie op dat moment. Dit zorgde voor een exponentiële groei aan olijfbomen die nu nog steeds overal te vinden zijn. Olijfolie die van een zeer hoge kwaliteit is wordt ook nog steeds veel geëxporteerd. Zo verkoopt bijvoorbeeld Harrods, het beroemde Engelse warenhuis, alleen maar olijfolie dat van dit eiland afkomstig is.

6. Mykonos

De Cycladen is een eilandengroep dat bekend staat om de volledig eigen pure schoonheid. Mykonos behoort hiertoe. Omdat het eiland voornamelijk is opgebouwd uit graniet, is het land heuvelachtig, droog en kaal en hebben de bewoners vrijwel altijd een tekort aan water. Doordat ze hun huizen platte daken geven, kunnen ze regenwater zo goed mogelijk opvangen en zo hebben ze meer manieren gevonden om er te kunnen leven. Mykonos staat niet bekend om een bijzondere geschiedenis, er zijn geen tekenen te vinden van antieke beschavingen. Ondanks dat komen toeristen er nog steeds in drommen naartoe vanwege het bijzondere en haast surrealistische landschap.

5. Kefalonia

Kefalonia heeft een moeilijke naam en dat is wel te zien aan alle verschillende spellingen die gebruikt worden: Kefallonia, Cephallonia, Kafalonia, Cephallenia, enzovoort. Hoe je het ook wilt spellen, het eiland ligt ten westen van Griekenland in de Ionische Zee. Kefalonia is een rustig eiland dat prachtige uitzichten geeft op de nabij liggende eilanden. Tussen acht en twaalf uur ’s ochtends komen er vier karetschildpadden naar het plaatsje Argostoli om daar vis resten te eten die de vissers overboord gooien. Veel mensen komen alleen al om dit bijzondere verschijnsel mee te maken.

4. Rhodos

Op maar een paar kilometer afstand van Turkije vind je Rhodos. Dit eiland heeft een enorme hoeveelheid aan prachtige flora en fauna. Het binnenland is bergachtig en bevat veel bossen en weinig mensen. Aan de kust wisselen zand- en kei stranden zich regelmatig af. Met een oppervlakte van 1.398 km2 is Rhodos het op drie na grootste eiland van Griekenland. Het eiland staat tevens bekend vanuit de Griekse mythologie. Zeus, de grote oppergod, was vergeten om de zonnegod Helios een eiland aan te bieden en daarom steeg Rhodos op uit de zee als cadeau aan Helios. Rhodos is door de geschiedenis heen bezet geweest door veel verschillende volken zoals Romeinen, Goten, Minoïers, Acchaeërs, Arabieren en Perzen. Het is daarmee een ideale plaats voor liefhebbers van kunstgeschiedenis.

3. Zakynthos

Bij Zakynthos hoort het beeld van een scheepswrak dat op een parelwit strand is geland in turkooisblauw water. Het aantal foto’s dat op deze locatie is gemaakt is ondenkbaar groot. Dat is ook geen wonder met zo’n prachtige omgeving. Het is goed vertoeven op dit eiland, want het klimaat is heerlijk. In de zomermaanden word je afgekoeld door een heerlijke oostelijke wind. Deze wind heeft ervoor gezorgd dat zowel de Romeinen als de Venetianen het eiland omdoopten tot ‘Il fiore di Levante’ wat ‘Bloem van het oosten’ betekent. Volgens een mythe heeft Dardanus het fundament gelegd voor de eerste stad van het eiland. Hij noemde het land vervolgens naar zijn zoon, Zakynthos. En zo noemen we dit prachtige eiland nog steeds.

2. Kreta

Het allergrootste eiland van Griekeland is Kreta, het is groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. Het eiland is 250 kilometer lang en op bepaalde plaatsen zelfs 60 kilometer breed. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden, is Kreta opgedeeld in vier provincies. Ze hebben allemaal een heerlijk klimaat, veel cultuur, prachtige natuur en een zinderende kustlijn tot hun beschikking. De verhalen over Kreta gaan wel 9.000 jaar terug. De eerste bewoners waren al op het eiland rond 7.000 voor Christus. Kreta is niet alleen zo geliefd vanwege de rijke geschiedenis, maar ook vanwege de kustlijn die meer dan 1.000 kilometer lang is. Je ziet dus overal zee en dat vinden veel mensen heerlijk.

1. Santorini

Tussen Naxos en Kreta kun je Santorini vinden. Dit eiland bestaat uit zes kleine eilandjes genaamd Aspronisi, Paléa Kaméni, Thira, Christiani, Thirasia en Néa Kaméni. Precies in het midden van deze kleine eilandengroep ligt een vulkaan die met een aantal uitbarstingen voor het landschap heet gezorgd, ook wel een ringvormige archipel genoemd. Tegenwoordig is Santorini een onderdeel van de zestien Decade Vulcanoes van het IAVCEI, een organisatie voor vulkanologie. Deze zestien vulkanen staan bekend om een geschiedenis van zeer grote uitbarstingen die zorgden voor een zeer bijzonder en indrukwekkend landschap.

 

Bron: Zoover