Nieuws/Binnenland
448641
Binnenland

10 jaar geëist tegen 'misbruikopa'

DEN HAAG - Tegen de 63-jarige René van B. is woensdag tien jaar cel geëist voor het misbruiken van zijn kleindochters en hun vriendinnetjes. In totaal gaat het om acht kinderen van vier tot tien jaar, met wie Van B. seksuele handelingen heeft verricht. De aanklager wil dat de man ook een schadevergoeding betaalt van in totaal 45.000 euro.

Van B. legde het misbruik vast op 7300 foto's en filmpjes. De man uit Zoetermeer liet de kinderen ook porno kijken. Hij droeg de meisjes op niets te vertellen omdat ,,opa dan de gevangenis in zou gaan''.

Van B. was vorig jaar nog kandidaat-Statenlid van de PvdA. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2013 en 2015. Van B. paste vaak op en ondernam vaak uitjes met de kinderen. Zelfs die uitjes greep Van B. aan om de meisjes te misbruiken, aldus de aanklager, die stelde dat de ,,gruwelopa'' de titel opa eigenlijk niet waard is.

De zaak kwam vorig jaar aan het rollen. Een van de moeders zag op een verjaardagsfeestje dat de man haar zesjarige dochtertje betastte, terwijl het meisje bij hem op schoot zat. Het meisje vertelde daarna aan haar moeder dat Van B. nog meer bij haar had gedaan. Uiteindelijk bleek dat Van B. veel meer op zijn kerfstok had en ook aan de andere meisjes had gezeten.

Van B. bekent de kinderen te hebben misbruikt, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) verklaart hij ook dat zij dit zelf wilden en zelfs het initiatief namen. Volgens de aanklager toont Van B. daarmee geen berouw en is zijn lezing niet geloofwaardig.

Tijdens de zaak tegen Van B. zijn gruwelijke en verontrustende details van het misbruik besproken. Tijdens het filmen van het ernstige misbruik sprak hij onder meer: ,,Ik bof, ik bof, ik bof, ik ben de bofkonterigste opa van Zoetermeer. Ik word verwend door mijn kleindochters en gefilmd''.

De kinderen en hun familie krijgen inmiddels professionele hulp. Aan de kinderen is volgens het OM goed te merken dat ze onder het misbruik lijden door schoolprestaties en het feit dat ze boos en verdrietig zijn.