Nieuws
448652
Nieuws

Forse koersdaling

Apple voorspelt omzetdaling

Amsterdam - Technologiereus Apple zakte woensdagmiddag 5% bij beursopening op Wall Street. Het concern voorspelt voor het eerst in tijden een daling van de omzet in het lopende kwartaal door teruggang in China en een dure dollar. Die voorspelling komt na een kwartaal waarin de verkopen van iPhones onder de verwachting uitkwamen.

Apple rapporteerde dinsdagavond nabeurs een winst per aandeel van $3,28 over het vierde kwartaal van vorig jaar, terwijl analisten in doorsnee op $3,23 per aandeel hadden gerekend. In totaal boekte Apple daarmee $18,4 miljard winst in één kwartaal. Het bedrijf eindige het jaar met een duizelingwekkende cashberg van $216 miljard.

Minder iPhones

De omzet kwam met $75,9 miljard lager uit dan verwacht. De consensus lag hier op $76,5 miljard.

Het concern verscheepte in het laatste kwartaal van vorig jaar 74,8 miljoen iPhones. Hier rekenden analisten in doorsnee op 75,5 miljoen exemplaren. Het cijfer was min of meer in lijn met de verkoop in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Winstmaker faalt

Voor het lopende kwartaal rekent Apple op een omzet van $50 miljard tot $53 miljard, een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is de eerste omzetdaling sinds 2003, aldus Bloomberg, en bovendien onder de verwachting van analisten. Die voorzagen in doorsnee een omzet van $55 miljard over het lopende kwartaal.

De iPhone is nog steeds de belangrijkste winstmaker voor Apple. Hoewel het concern dus nog steeds bakken met winst binnenschept elk kwartaal, is de groei in de smartphonemarkt als geheel wat aan het terugzakken.

Het bedrijf ziet naar eigen zeggen enige teruggang in China. Ook in Canada, Rusland en Brazilië zijn er tekenen dat de economie wat gaat vertragen, aldus het bedrijf.

Maar het voorziet nog steeds sterke groei op de langere termijn. Apple verdiende bovendien steeds maar aan diensten naast de apparatuur. Voor aandeelhouders geldt dat het aandeel relatief goedkoop is, aldus analist Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger.