448679
Nieuws

Shell krijgt groen licht van aandeelhouders over BG-deal

AMSTERDAM - De aandeelhouders van Shell stemden woensdag in met de overname van de Britse gasproducent BG Group, de grootste aankoop door een Nederlands bedrijf ooit. Ruim 83 procent van het vertegenwoordigde aandelenkapitaal gaf zijn zegen.

Shell betaalt bij de huidige koers circa €46 miljard voor het Britse bedrijf, deels in contanten, deels in aandelen. Toen de transactie werd aangekondigd in april vorig jaar, bedroeg de waarde van het bod nog $64 miljard.

Zorg bij aandeelhouders  ging vooral over de lage olieprijs, en de vraag of of Shell in de toekomst het huidige dividend kon blijven uitkeren gezien de miljarden schuld die het bedrijf uitgaat voor de overname en de extra aandelen die Shell uitgeeft.

De olieprijs is inderdaad cruciaal, zei Shell-cfo Simon Henry. ,,Een 10 dollar lagere olieprijs over een jaar, kost ons $4 miljard aan cashflow, later dit decennium $5 miljard”, zei tijdens het vragenrondje voorafgaand aan de stemming.Garanties dat Shell ook na 2016 een dividend van $1,88 zal uitkeren, wilde de top niet geven. Voorzitter van de board Charles Holliday liet wel weten dat het bestuur zich zeer bewust is van het belang van het dividend. 

Donderdag stemmen de aandeelhouders van BG over de voorgenomen transactie. Om die af te kunnen ronden moet 75 procent van hen instemmen.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Lees DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie