Nieuws/Binnenland
448682
Binnenland

Van Zweden: ’Een ongelooflijke benoeming’

NEW YORK - Jaap van Zweden heeft het voor elkaar. Hij wordt chef-dirigent van de New York Philharmonic, een van de Amerikaanse toporkesten. De musici hebben hem unaniem gekozen. „Een ongelooflijke benoeming”, reageert hij blij vanuit de Big Apple. „Daar durf je alleen maar van te dromen. Zo’n fantastisch orkest, zo’n geweldige stad!”

Het chef-dirigentschap gaat van start met ingang van het seizoen 2018-19. Twaalf weken per jaar zal hij er dirigeren, los van internationale tournees. De contractperiode beslaat vijf jaar, met een optie op nog eens drie. Komend seizoen staat Van Zweden al vier weken voor het gezelschap, als ‘music director designate’.

De New York Philharmonic heeft illustere chef-dirigenten gekend, onder wie Gustav Mahler, Leonard Bernstein en Pierre Boulez. „Het heeft bijna honderd jaar moeten duren voor er weer een Nederlander staat”, lacht Van Zweden, verwijzend naar Willem Mengelberg, die er van 1922 tot 1928 chef was.

Renovatie

In de periode dat Van Zweden in New York aan het werk zal zijn, wordt het onderkomen van het New York Philharmonisch Orkest gerenoveerd. De David Geffen Hall wordt voor 360 miljoen dollar verbouwd. Dat duurt vermoedelijk twee jaar en begint in 2019. In die tijd krijgt het orkest een ander onderkomen.

Een van de taken van Van Zweden is om het publiek ondanks de verbouwing niet kwijt te raken. ,,Het is een moeilijke tijd, maar ook een tijd met ontzettend veel mogelijkheden'', aldus Van Zweden, die in november 2011 afscheid nam van het Radio Filharmonisch Orkest, waaraan hij sinds 2005 verbonden was.

Carrière

Jaap van Zweden (1960) groeide in korte tijd uit tot een boegbeeld van de Nederlandse klassieke muziek en werd hij ook een internationaal gewaardeerd violist en dirigent. Al op 19-jarige leeftijd werd hij benoemd tot eerste violist van het Concertgebouworkest in Amsterdam.

Vervolgens ging zijn carrière snel. Tot 1997 was hij concertmeester bij dit orkest. Begin jaren negentig ging Van Zweden ook dirigeren. In 1993 stond hij voor het eerst voor het Amsterdamse gezelschap. In 2005 werd hij chef-dirigent van het Radio Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest bij het afgeslankte Muziekcentrum voor de Omroep.

Maar internationale aanstellingen volgden snel. Hij werd onder meer chef-dirigent van de Filharmonie in Antwerpen en muzikaal directeur bij het Dallas Symphony Orchestra. Daarnaast vervulde Van Zweden talrijke gastdirecties zoals bij het befaamde The Academy of St. Martin in the Fields en het London Philharmonic Orchestra.

In Dallas komt aan Van Zwedens chef-dirigentschap voortijdig een einde door de benoeming in New York. Daar is hij tot eredirigent benoemd.