448692
Binnenland

Militaire samenwerking met Duitsers op zee

DEN HAAG - De Nederlandse en Duitse strijdkrachten gaan ook op zee nauwer samenwerken. Het zogenoemde Seebataillon van de Duitse marine wordt geïntegreerd in de Koninklijke Marine. Het gaat om een ruim 800-koppige eenheid met duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts.

Duitsers varen tijdens bepaalde periodes ook mee op het gloednieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman. Doordat Duitsland mee aan boord stapt, kan het schip in de vaart blijven, aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie woensdag.

Minister Jeanine Hennis en haar Duitse collega Ursula von der Leyen bekrachtigen de nauwere militaire samenwerking op 4 februari aan boord van de Karel Doorman in Amsterdam.

Te koop

Al eerder meldde De Telegraaf dat het schip al in 2013 op de verkooplijst stond, nog voor het officieel in gebruik was genomen. Bij latere herroeping van bezuinigingen door steun van oppositiepartijen kon het schip alsnog in de vaart komen. Omdat Nederland de kosten niet alleen kan dragen, was internationale samenwerking een voorwaarde.

In 2014 begon de integratie van de Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte, vorig jaar werd besloten de 43e Gemechaniseerde Brigade in de Duitse Eerste Pantserdivisie op te laten gaan.