Nieuws
448704
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

De dochter (17) van Marian is zwaar depressief

Het bericht dat steeds meer jongeren kampen met een depressie, klinkt de 50-jarige Marian bekend in de oren. Haar dochter Ellen (17) is al vanaf haar twaalfde zwaar depressief. "Ze wil niet meer leven."

"Sinds Ellen op de middelbare school zit, is ze veranderd van een vrolijke spring-in-'t-veld in een zwaar depressieve puber. Ze is net zeventien, maar heeft nu al geen plezier meer in het leven en zou er het liefst vandaag nog een einde aan maken. De enige reden dat ze zichzelf niet van het leven berooft, is omdat ze weet dat ze mij daar ontzettend veel verdriet mee doet. Toch ben ik als moeder elke dag bang dat ik mijn dochter dood aantref."

Vrolijkheid zelve

"Ellen was een mooi, lief en zorgzaam kind. Ze had veel vriendinnen, was geliefd en ze was altijd in voor een dolletje. Ze was de vrolijkheid zelve en lachte altijd. Het was een kind dat je graag om je heen had. Dat veranderde toen Ellen naar de middelbare school ging. De druk van het continue presteren, huiswerk maken en zichzelf bewijzen was te hoog. Ellen kon het niet aan, het werd haar te veel."

In een paar jaar tijd zag Marian haar altijd vrolijke dochter veranderen in een depressieve tiener. "Ze ziet haar vriendinnen nauwelijks, slaapt veel en kan zich nergens meer op verheugen. Ze is het plezier in het leven helemaal kwijt. Zo was onze jaarlijkse gezinsvakantie écht iets waar Ellen naar uitkeek, waar ze zich maanden op kon verheugen."

"Maar die voorpret is er niet meer, voor Ellen hoeft het allemaal niet. 'Ik ga wel met je mee mam, maar zin heb ik niet', zei ze toen onze vakantie ter sprake kwam. Zo'n opmerking doet mij als moeder zo veel pijn. Dat mijn dochter op 17-jarige leeftijd al niet meer kan genieten van het leven, dat ze niet ziet hoe mooi en onbezorgd haar leven eigenlijk is. Heel verdrietig."

Monster

"Het liefst zou ik haar laten zien wat ze allemaal wél heeft, maar ik weet heel goed dat dat niet werkt bij een meisje dat zó in de put zit. Ik ben zelf als puber ook depressief geweest en ik weet als geen ander dat je dat soort dingen gewoon echt niet ziet als je depressief bent. Dat maakt het voor mij als moeder ook zo moeilijk. Ik wil haar zo graag helpen, maar ik weet dat ik dit monster, deze depressie, niet kan bestrijden."

 

Wil je het verhaal van Marian verder lezen? Ga dan naar VROUW.nl.