Nieuws/Binnenland
448720
Binnenland

Taakstraf voor dreigstudent

DEN HAAG - De 21-jarige student die in oktober vorig jaar dreigde met een schietpartij op de Universiteit Leiden is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De jongeman is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Hij ondergaat een behandeling voor een psychotische stoornis. Het Openbaar Ministerie had 120 uur taakstraf geëist.

De student uit Valkenburg dreigde vorig jaar oktober op een internetforum tot tweemaal toe werknemers en studenten neer te zullen schieten, om daarna zelfmoord te plegen. ,,Tomorrow at 10.05 I will open fire at the university of Leiden'', schreef hij onder meer. De politie rukte toen massaal uit en agenten posteerden zich bij de verschillende faculteiten.

De rechter neemt de berichten ook heel serieus: ,,Ze zijn ook heel bedreigend opgevat door iedereen die het las. Hij heeft zelf ook wel gezien dat er serieus op werd gereageerd. Hij heeft het eerste bericht verwijderd en desondanks een tweede bericht geplaatst waarin hij zei: Het eerste was een test en het gaat nu gebeuren.''

De dreigementen konden worden teruggeleid naar het IP-adres van de computer van de student. Hij bekende en verklaarde dat hij ,,wilde meedoen en meegaan in het spel van mensen in de zeik nemen''.

De rechter gaat er niet in mee dat het maar een grapje was: ,,Hij wist wat hij deed, ondanks dat hij licht psychotisch was. Hij kon voldoende overzien wat de gevolgen zouden zijn.''