448801
Binnenland

Peuter met kanker mag opeens niet naar VS

Den Haag - Na maanden van voorbereidingen en het inzamelen van bijna 100.000 euro blijkt nu dat de verzekering van door neuroblastoom getroffen peuter Riley-Jay (2,5) de noodzakelijke immunotherapie in de VS toch niet gaat vergoeden.

De kleine man kan, zo redeneert DSW, vanaf begin maart dezelfde behandeling gewoon in Nederland krijgen bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Het Haagse gezin Petronilia heeft nu een advocaat in de arm genomen om alsnog via de juridische weg vergoeding voor Amerika af te dwingen. ,,Als ouder wil je het beste voor je kind”, legt moeder en ook verpleegkundige Maya uit. ,,Dat is volgens ons in de VS, waar ze bekend zijn met de behandeling en de mogelijke ernstige complicaties. Die kennis is hier nog niet. We hebben begrepen dat het personeel nog geschoold moet worden. Ons kind moet geen proefkonijn zijn.”

Riley-Jay heeft de afgelopen maanden een overlevingsstrijd moeten voeren. Na chemokuren en bestralingen is hij nu ’schoon’ en klaar voor zes tot negen maanden therapie in Philadelphia om zijn overlevingskansen te vergroten. De zorgverzekering zou net als bij eerdere patiëntjes alleen de behandeling vergoeden. Met een stichting werd ruim 90.000 euro opgehaald, vader Ludchen nam vrij en ook een huis is geregeld, waarna ze zich 15 februari zouden melden in het ziekenhuis in Amerika.

Maar dat staat plotseling nu op losse schroeven. Directeur Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar benadrukt dat DSW zich aan de wet moet houden. ,,Wij mogen geen behandeling in het buitenland vergoeden als die ook in Nederland wordt aangeboden. Het ziekenhuis kan het nu zelf. Dat heeft ook grote voordelen, het hele traject kan in het ziekenhuis waar het patientje al bekend is.”

Kinderarts-oncoloog dr. Max van Noesel, medisch hoofd van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht garandeert dat het kinderziekenhuis vanaf begin maart de behandeling veilig, deskundig en verantwoord kan uitvoeren. Het is al jaren de bedoeling om de therapie naar Nederland te halen, maar pas afgelopen oktober werd de combinatie van drie medicijnen toegelaten op de Europese markt. Voor ouders van de naar schatting 25 tot 35 kinderen die jaarlijks getroffen worden door neuroblastoom stadium 4, heeft dat tot gevolg dat ze niet meer voor lange tijd naar Amerika hoeven. ,,Natuurlijk is dat goed nieuws”, aldus Maya. ,,Maar van ons kan niet worden verwacht dat wij nu plotseling akkoord gaan met een behandeling die hier nooit is uitgevoerd, waarover wij niet zijn geïnformeerd en waarover nog veel onzeker is.”