Nieuws/Binnenland
448803
Binnenland

Belagers noodopvang Woerden voor rechter

UTRECHT/DEN BOSCH - Achttien relschoppers die hun protest tegen de komst van opvang voor vluchtelingen met geweld uitten, moeten vandaag en morgen terechtstaan voor rechters in Utrecht en Den Bosch. Volg de zaak vanaf 09:00 live via onze verslaggeefster Saskia Belleman.

De grootste groep van zeventien verdachten, allemaal mannen, bestormde op 19 oktober van het vorig jaar sporthal Snellerpoort in Woerden, waar 148 vluchtelingen en een groep vrijwilligers binnen zaten. Ze gooiden dranghekken omver, en gooiden met eieren, illegale vuurwerkbommen, flessen en hekken naar beveiligers, luid teksten schreeuwend als ,,Oprotten!” en ,,Niet welkom”. Het gaat om jongemannen tussen de 21 en 30 jaar oud, die vooral afkomstig zijn uit Montfoort (11), elf kilometer van Woerden. Vijf verdachten komen uit Harmelen (12 kilometer), Schoonhoven (25 kilometer) en Utrecht (21 kilometer). Slechts één uit Woerden zelf. Ze probeerden zichzelf onherkenbaar te maken met bivakmutsen en capuchons.

Het Openbaar Ministerie vervolgt ze onder meer voor bedreiging en openlijk geweld. Op openlijk geweld staan maximum gevangenisstraffen van vier tot zes jaar, afhankelijk van de vraag of er iemand letsel heeft opgelopen. Op bedreiging staat maximaal twee jaar. Wat de verdachten voor straffen kunnen verwachten, hangt ook af van hun verleden. Mannen die een strafblad hebben waarop al geweldsdelicten staan, wordt een nieuwe misstap doorgaans zwaarder aangerekend door de rechter. Veel hangt ook af van hun houding tijdens de zitting. Geen spijt betuigen kan strafverzwarend werken, hoewel verdachten die wél spijt zeggen te hebben, dat lang niet altijd in hun voordeel zien uitpakken. Het hangt er helemaal vanaf hoe de rechtbank hun oprechtheid inschat.

De mannen moeten voorkomen in blokken van drie. De zitting duurt vandaag de hele dag, en donderdag een middag. De uitspraak volgt na twee weken.

Bij de snelrechter in Den Bosch moet morgen één verdachte uit Oss zijn opwachting maken. Hij zit vast sinds hij op 18 januari in het Brabantse Heesch zwaar Cobra-vuurwerk en stukken hout naar leden van de Mobiele Eenheid gooide. De ME probeerde de orde te bewaren nadat een eerste bijeenkomst over de komst van opvang voor vijfhonderd vluchtelingen gedurende tien jaar, stevig uit de hand liep. Al eerder werden er varkenskadavers gevonden op de plaats waar de opvang moest komen. Één varken hing aan een boomtak, met een spandoek met de tekst: ,,Volk zegt nee, tegen AZC”. De man uit Oss krijgt donderdag meteen zijn straf te horen.

Het OM beraadt zich nog op de mogelijke vervolging van twee andere mannen die die avond werden gearresteerd. De mannen uit Geffen en Oss werden vorige week al vrijgelaten, maar gelden nog wel als verdachten.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");