Nieuws/Binnenland
448805
Binnenland

Rekenkamer kritisch over renovatie metrolijn

AMSTERDAM - De renovatie van de metro van de Oostlijn in Amsterdam had te maken met een gesloten ambtelijke cultuur, een grote complexiteit en een te grote druk om het project op tijd en binnen budget af te krijgen. Dat is de oorzaak van het moeizame verloop, concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

In 2004 stemde de gemeenteraad in met de renovatie van de verouderde Oostlijn in Amsterdam, de metroverbinding tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam-Zuidoost. Het project is sterk vertraagd en zal naar verwachting pas in 2018 klaar zijn. Ook werd het aanzienlijk duurder. De totale kosten worden geschat op 360 miljoen euro, zeker 80 miljoen meer dan begroot.

Door de gesloten cultuur was het melden van problemen niet vanzelfsprekend. De grote druk zorgde ervoor dat de onderhandelingspositie richting de aannemer telkens erg zwak was. Het werk moest worden uitgevoerd in een bestaande en slecht gedocumenteerde tunnel, terwijl de dienstregeling zo min mogelijk mocht worden verstoord.