Nieuws
448811
Nieuws

Lezers kunnen e-books ruilen bij Tom Kabinet

Alternatief voor piraterij

Laren - Een boek is leuk om in de kast te zetten, maar wat moet je nou met een uitgelezen e-book? Bedrijf Tom Kabinet verkoopt ze tweedehands én wil een alternatief bieden voor piraterij. Maar het enthousiasmeren van de uitgeverswereld gaat niet zonder slag of stoot.

„Op internet circuleren veel illegale kopieën van e-books, en dat voelen auteurs enorm in hun portemonnee”, legt mede-oprichter Marc Jellema uit. Tom Kabinet is bedoeld als tegenwicht voor diefstal en daarbij vonden de oprichters het aanschaffen van e-books een erg dure hobby.

Judith Mariën bedacht het idee voor het tweedehands aanbieden en benaderde Jellema, van huis uit econometrist, om te helpen met de programmering en het contact met juristen en de pers. Jellema: „In eerste instantie was Tom Kabinet, dat in het Deens lege boekenkast betekent, een marktplaats voor tweedehands e-books, maar in die vorm was onderscheid tussen legaal en illegaal materiaal niet goed te controleren.”

De ondernemers hadden dan ook vlak na de lancering in 2014 een kort geding aan hun broek vanuit de uitgeverswereld. Het bedrijf deed een aantal aanpassingen en won de zaak. Anno 2016 is Tom Kabinet een platform waarop bezitters hun boek kunnen doneren en in ruil daarvoor ontvangen ze credits om een ‘nieuw’ e-book mee aan te schaffen. Kopers betalen een bedrag, waarvan een deel naar de auteur gaat.

De tegenpartij is in hoger beroep gegaan bij het Hof, maar intussen kan Tom Kabinet gewoon verder. Momenteel loopt er een bodemprocedure om vast te stellen of het concept digitaal tweedehands goed wel kan bestaan.

Het opzetten van de onderneming werd in eerste instantie gefinancierd met eigen geld, nu is er een investeerder betrokken bij het vierkoppige team. Het bedrijf is onlangs een crowdfundactie begonnen om de marketing een flinke boost te kunnen geven. „Dat is van groot belang, want meer klanten betekent dubbel profijt: de collectie wordt groter en breder tegelijk.”

Investeerders hoeven volgens Jellema niet te vrezen dat hun geld verdwijnt. „Worst case scenario? Als blijkt dat de Europese rechter beslist dat digitale eigendommen in beginsel niet tweedehands kunnen zijn, dan zullen we op een nieuw businessmodel broeden om digitaal lezen goedkoper te maken. Maar zover zal het niet hoeven komen.

Jellema merkt dat het lastig blijft voor auteurs om de intenties van Tom Kabinet goed in te schatten. „Er heerst nog steeds onnodige angst. Ik wil zo veel mogelijk een op een met mensen uit het boekenvak praten, want je merkt dat men dan van mening verandert.”

Plannen om uit te breiden zijn er zeker. „We zijn aan het bekijken wat we kunnen betekenen op de Belgische en Spaanse markt. Vlamingen kopen veel bij Nederlandse uitgevers en Spanje heeft een vergelijkbare boekenmarkt als Nederland, alleen met vier keer meer potentiële klanten en biedt de opening naar Zuid-Amerika.”

DFT besteedt regelmatig aandacht aan opmerkelijke Crowdfunding-projecten, maar geeft daarmee geen investeringsadvies af.