Nieuws/Binnenland
448831
Binnenland

Zzp'er: vloek of zegen

Het aantal zelfstandigen zonder personeel neemt in rap tempo toe. Deze groep is dan ook zeer divers: van de postbode die noodgedwongen zzp'ers is geworden tot de jonge ondernemer die als adviseur in de zakelijke dienstverlening werkt. De opmars van de zelfstandigen heeft niet alleen grote invloed op de arbeidsmarkt, maar ook op onze samenleving.

De negatieve beeldvorming rond zelfstandigen zonder personeel is niet terecht. „Zzp’ers vormen geen probleemgroep”, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL.

„Ik ken veel ondernemers die voor zichzelf zijn begonnen en die dat echt niet als een last ervaren. Nu ontstaat het beeld dat zzp’ers het sociale stelsel uithollen omdat ze niet onder een cao vallen en geen premies afdragen.”

Meer steun

Volgens Biesheuvel moet de politiek de zelfstandigen veel meer steunen, zodat zij kunnen doorgroeien tot kleine ondernemingen. „We moeten zzp’ers veel beter faciliteren op de veranderende arbeidsmarkt.”

En dat is broodnodig, omdat de flexibilisering ook de komende jaren doorzet. Eind vorig jaar kwam het aantal zzp’ers uit op 1,35 miljoen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert. Zij begeven zich vooral in de zakelijke dienstverlening, bouw, gezondheidszorg, detailhandel en de ict.

Geen behoefte

Vooral jongeren in de leeftijd van 20 tot 35 jaar in de zakelijke dienstverlening kiezen voor eigen ondernemerschap. „Zij hebben geen behoefte meer om voor een bedrijf te werken”, zegt directeur Boy Kruiswijk van ZP Services, die elk kwartaal een onderzoek publiceert over hoe het is gesteld met de zzp’ers in de sector.

De verwachting voor dit jaar is dat zowel het aanbod van zelfstandigen als de vraag naar hun diensten toeneemt. Bovendien zijn jonge zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening vaker bereid om personeel aan te nemen.

„Maar dan moet er wel iets veranderen aan de wet- en regelgeving die achterloopt op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt”, zegt Kruiswijk. „De politiek richt zich te veel op probleemgevallen, terwijl onze sector echt aantoont dat het zzp-schap een zegen is.”

Actie

CNV-voorzitter Maurice Limmen roept de politiek op om actie te ondernemen. „De groei van het aantal zzp’ers in ons land is veel hoger dan in de rest van Europa. Er is niets mis met het ondernemerschap, maar zorg voor een gelijk speelveld tussen zzp’ers en werknemers. Verder moet er duidelijkheid komen rond de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en de pensioenen. Ook zzp’ers moeten gebruik kunnen maken van het sociale vangnet.”

Zzp'er Gürkan Ertan

Sinds september vorig jaar heeft testconsultant Gürkan Ertan vol overtuiging gekozen voor het zzpschap. „Naar volle tevredenheid”, zegt hij. „Eigen baas zijn moet bij je passen. Je moet lef en discipline hebben. Mij is het zzp’er zijn in elk geval op het lijf geschreven.”

„Vooral de flexibiliteit en persoonlijk en financiële vrijheid vind ik aantrekkelijk”, legt hij uit. „Ik ben bovendien een ondernemend type. In het verleden heb ik ook al mijn eigen zaak gehad in de financiële dienstverlening.”

Ertan laat zich voor interessante nieuwe opdrachten graag bemiddelen via dienstverlener zoals Yacht. „Zelf acquisitie plegen is lastig en tijdrovend. Zij kennen de markt en kunnen mij help goed helpen aan passende en interessante opdrachten.”

Risico's

,,Zzp'er zijn is financieel gezien aantrekkelijker dan in loondienst werken, maar dit neemt ook de nodige risico's met zich mee. Zonder opdracht zitten, ziek zijn, of andere onvoorziene omstandigheden daar moet je wel rekening mee houden. Daarnaast moet ik natuurlijk nog wel btw afdragen, verzekeringen betalen en geld voor de belastingen opzij zetten. Alles opmaken kun je niet doen. Die discipline heb je wel nodig.”

Ertan heeft zijn zaakjes goed geregeld. „Ik heb mezelf uitstekend verzekerd tegen arbeidsongeschikheid maar ook tegen aansprakelijkheid. Veel zzp’ers vinden dat te duur, maar ik vind niet verzekerd zijn onverstandig.”

Spaargeld

Ook over zijn pensioen maakt de veertiger zich geen zorgen. „Ik spaar en ben voornemens om mijn spaargeld in een koopsompolis weg te zetten. Of in onroerend goed te investeren. Ik ben zelf ook pensioenadviseur geweest, daarom vind ik dit verstandiger dan een standaardpensioenverzekering.”