448843
Binnenland

Meer geld voor vrijwilligers taxibranche

Den Haag - Vrijwilligers, die zich als chauffeur opwerpen voor senioren, mindervaliden of slechtzienden, kunnen daar straks een hogere onkostenvergoeding voor krijgen. Tot dusverre kregen zulke vrijwilligers maximaal 181 euro per jaar als compensatie voor hun onkosten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) schroeft dat op naar 1500 euro per jaar, maakt ze vandaag bekend.

De PvdA-bewindsvrouw doet dit omdat vrijwilligers in andere sectoren dit hogere bedrag al konden opstrijken. Dijksma trekt de onkostenregelingen nu gelijk. De wijziging gaat halverwege dit jaar in. De staatssecretaris laat tevens weten dat de beknellende regels die eerder geschrapt zijn om de taxibranche meer lucht te geven de sector een kostenbesparing van zo’n 10 miljoen euro zal opleveren. Het ministerie heeft dat doorgerekend.

Het gaat onder andere om het laten schieten van de verplichting om klanten een papieren ritbon te verstrekken na afloop van een taxirit. Dat mag voortaan ook digitaal. Ook het papieren vergunningsbewijs hoeven taxichauffeurs niet langer verplicht bij zich te hebben sinds hier digitale alternatieven voor zijn. Verder is de aanwezigheid van een taxameter in de auto niet langer verplicht in gevallen waarbij voorafgaand aan de rit een vaste prijsafspraak wordt gemaakt, bijvoorbeeld door het gebruik van apps.