Nieuws/Buitenland
448847
Buitenland

Dode bij ingrijpen bezetting reservaat VS

PRINCETON - De politie in de Amerikaanse staat Oregon heeft dinsdag een van de mannen doodgeschoten die betrokken waren bij de bezetting van een overheidsgebouw. Rancher LaVoy Finicum (54) weigerde zich over te geven, toen de auto waarin hij zat aan de kant was gezet. Daarop kwam het tot een confrontatie, waarbij hij om het leven kwam, meldden Amerikaanse media.

Wie als eerste het vuur opende is nog onbekend. De leider van het boerenprotest, Ammon Bundy, is opgepakt, net als zeven anderen. Zijn broer raakte gewond bij het treffen met de politie. De mannen waren met de auto onderweg naar een bijeenkomst waar Bundy als gastspreker zou optreden toen ze staande werden gehouden.

Finicum zou woensdag 55 zijn geworden. De mormoonse rancher maakte eerder al duidelijk dat hij er rekening mee hield dat hij de bezetting niet zou overleven. Tegen NBC News zei hij eerder dat hij liever zou sterven dan te worden gearresteerd. ,,Ik heb niet de intentie om mijn dagen door te brengen in een betonnen doos. Sommige dingen zijn belangrijker dan je leven en vrijheid is er een van. Ik ben bereid om de vrijheid te verdedigen.''

Bundy en zijn gewapende 'militie' bezetten sinds begin januari het kantoor van de organisatie die een wildreservaat beheert. Aanleiding is een hoogoplopend conflict met de overheid over het bezit van land in de regio. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.

Aanvankelijk liet de politie de actievoerders begaan. Zij gaven aan niet de intentie te hebben om geweld te gebruiken. Agenten volgden de bezetting vanaf een afstandje. Wel werden de bezetters opgeroepen weg te gaan. Daaraan gaven ze geen gehoor. Vorige week vond gouverneur Kate Brown het welletjes. Ze zei dat ze genoeg had van het protest, dat in haar ogen een ,,schouwspel van wetteloosheid" was.