Nieuws/Binnenland
448889
Binnenland

Overijssel heeft plan voor 2900 vluchtelingen

ENSCHEDE - De provincie Overijssel heeft een plan klaar liggen voor de opvang van 2900 vluchtelingen voor een periode van een jaar of langer. Het gaat om vier opvangplekken, in Raalte (950 vluchtelingen), Hardenberg (750), Zwolle (600) en Enschede (600). Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de zogenoemde regionale regietafel.

Die regietafel werd eind november in opdracht van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken opgericht. Hij wilde namelijk dat de opvang van vluchtelingen per provincie beter gestroomlijnd zou worden. De opdracht was om voor 1 februari een plan te hebben voor het realiseren van 2500 opvangplaatsen die geschikt zijn voor een periode van minimaal een jaar of langer.

"Ik vind het mooi dat we zelfs meer hebben kunnen doen dan ons werd gevraagd. Voor ons is dit geen eindresultaat maar een voortgangsrapprtage. We blijven zoeken naar opvangplekken, want we kunnen niet uitsluiten dat er dit jaar weer een verhoogde instroom komt en er opnieuw een beroep op ons wordt gedaan", zegt commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten.

Limburg en Brabant lieten eerder weten geen kans te zien om grote groepen vluchtelingen te herbergen. Beide provincies geven de voorkeur aan kleinere locaties, vooral omdat daar meer draagvlak voor is onder de bevolking.