Nieuws/Binnenland
448912
Binnenland

Makelaar tegen de grond geslagen door ME’er

Politie filmde mishandeling Geldermalsen zelf

GELDERMALSEN - De bizarre mishandeling van de Geldermalsense makelaar Saskia van Kessel (39) door een tweetal agenten blijkt ook door de politie zelf te zijn gefilmd.

Op de beelden die een omwonende maakte en die gisteren in handen vielen van De Telegraaf, is een kale politieman met camera te zien die voortdurend opnamen maakt van de charges door de aanhoudingseenheid.

De agent stond er zelfs bovenop toen zijn twee collega’s Saskia van Kessel tegen de deur van haar eigen woning aan werkten, nadat zij eerst met een harde duw tegen de straat was gesmeten en volgens getuigen klappen met de wapenstok op haar hoofd had gekregen.

Het Openbaar Ministerie weigert om er iets over te zeggen. “Wij gaan hier niet op in omdat de zaak in onderzoek is”.

Telefoons

Justitie wil evenmin iets kwijt over het feit dat twee andere getuigen die de mishandelingen met hun gsm vastlegden, ter plekke door de politie werden gesommeerd hun telefoons af te staan om die later zonder sim-kaart terug te krijgen. Dit tweetal zegt inmiddels zo bang te zijn voor de politie dat zij niet over de kwestie durven te praten.

Advocaat Esther Vroegh, de raadsvrouwe van Saskia van Kessel: “Ik krijg een rare smaak in de mond van al deze feiten. Het staat ook haaks op de door justitie toezegde transparantie en open communicatie. In ieder geval is het pijnlijk en schrijnend dat de familie Van Kessel al zes weken in onwetendheid over de voortgang van het onderzoek wordt gehouden. Dat terwijl nu blijkt dat de politie zelf opnamen moet hebben en men dus precies weet wat zich daar heeft afgespeeld.”

Opheldering

De advocaat heeft om opheldering gevraagd bij de zaaksofficier van justitie die de leiding heeft over het onderzoek naar het gewelddadige politieoptreden. De officier gaf gisteravond alsnog aan om de tafel te willen met advocaat Vroegh en haar cliënte.

Saskia van Kessel werd medio vorige maand door de agenten belaagd, ruim drie uur nadat een protestactie tegen een asielzoekerscentrum in Geldermalsen uit de hand was gelopen.

Het drama speelde zich af voor de woning van de makelaar. Saskia kwam na een bezoek aan kennissen met haar vriend aan bij haar woning, terwijl de politie op dat moment een café om de hoek ’schoonveegde’.

In een ziekenhuis werd later geconstateerd dat de vrouw door de val en slagen op haar hoofd een hersenbloeding had opgelopen. Omdat Saskia van Kessel aan een ernstige vaatziekte lijdt, zijn de medische gevolgen voor de lange termijn nog ongewis.

Vergadering

Vanavond houdt de gemeenteraad een vergadering waarbij de gebeurtenissen in Geldermalsen onder de loep worden genomen. Kennelijk verwacht de politie opnieuw problemen; in en rond het dorp staan inmiddels wagens en manschappen van de Mobiele Eenheid opgesteld.