Nieuws/Buitenland
448923
Buitenland

Deens parlement stemt voor strengere asielwet

KOPENHAGEN - Het Deense parlement heeft dinsdag een pakket maatregelen aangenomen die het vluchtelingen moeilijker moeten maken asiel aan te vragen.

De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die anti-immigratie is, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

De 'juwelenwet' is de nieuwste poging van de Deense centrumrechtse minderheidsregering om de immigratie te beperken in het land, waar vorig jaar een recordaantal van 20.000 vluchtelingen aankwam.

Volgens de wet kunnen vluchtelingen bezittingen ten bedrage van 10.000 Deense kronen (1335 euro) behouden. Dit bedrag was na kritiek van mensenrechtenorganisaties opgetrokken van 3000 kronen eerder. Kostbaarheden met een bijzondere emotionele waarde, zoals trouwringen, zijn vrijgesteld.

De liberale regeringspartij heeft een minderheid in het parlement en is afhankelijk van de steun van de rechtse partijen, met inbegrip van de Deense Volkspartij, om wetten aan te nemen.