Nieuws/Binnenland
448963
Binnenland

’Grenscontroles grote bedreiging economisch herstel’

Alarm over Schengen

Amsterdam - De vluchtelingencrisis vormt een grote bedreiging voor ons economisch herstel. Als de paspoortvrije zone van Schengen uit elkaar valt, levert dat aanzienlijke schade op voor onze handel.

Dat zeggen vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en economen tegenover de Financiële Telegraaf. „Dit is een bijzonder riskante situatie”, zegt directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW. „Als de grenscontroles terugkomen, zullen we ver teruggeworpen worden in de tijd. Ik heb daar bijna geen voorstelling van.”

Vandaag komen de Europese ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken bijeen in Amsterdam. De toekomst van Schengen wordt daarbij besproken. Tal van politici hebben al hun angst uitgesproken dat Schengenlanden hun grenzen zullen dichtgooien.

De Nederlandse en de Europese economie komen na jaren van crisis net uit een diep dal. „Het mogelijke einde van Schengen is een grote bedreiging van ons economisch herstel”, zegt directeur Guntram Wolff van de Brusselse denktank Bruegel.

Transport en Logistiek Nederland schat dat de Nederlandse transportsector 600 miljoen euro aan extra kosten te verwerken krijgt als grenscontroles terugkeren.

Lees meer: Grenscontroles strop voor transportsector