Nieuws
448969
Nieuws

Transavia maakt knieval in Egypte

SCHIPHOL - Vakantievlieger Transavia schrapt met ingang van vandaag alweer de 'angststop' in Athene op vluchten van Egypte naar Amsterdam om de bemanning te wisselen.

Dat bevestigde gisteravond de Transavia-woordvoerster tegenover De Telegraaf. ,,We kiezen er nog steeds voor om onze bemanning niet in de Egyptische badplaats Hurghada te laten overnachten, maar we zetten op deze vluchten van en naar Schiphol nu meer piloten en stewardessen in, zodat ze elkaar op deze route kunnen afwisselen binnen de wettelijke werk- en rusttijden."

De vlucht van Amsterdam naar Egypte en terug duurt te lang om dat met dezelfde bemanning te doen. Normaal logeren ze dan in Hurghada, waar 'verse' collega's aan boord komen. Transavia wil hen niet verplichten op een risicobestemming als Egypte te overnachten vanwege het gevaar van aanslagen. Vandaar de tussenlanding in Athene.

De reiswereld was vorige week in rep en roer over dit ,,verkeerde signaal naar bange toeristen, die hun Egypte-boeking niet kosteloos mogen annuleren, omdat er geen negatief reisadvies is", zei ANVR-baas Frank Oostdam.

Grote touroperators als Neckermann en Sunweb, die de meeste stoelen op de Transavia-vluchten naar Egypte afhuren, reageerden furieus. Ze hebben de KLM-dochter flink onder druk gezet om in ieder geval de uren durende vertraging op de terugvlucht eruit te halen. Daarvoor maakt Transavia een knieval.

,,We zijn blij dat onze passagiers nu geen nadeel meer ondervinden op deze vlucht. Maar het blijft vreemd dat Transavia vakantiegangers in Egypte afzet, terwijl hun eigen personeel het daar kennelijk niet meer vertrouwt", aldus een woordvoerster van Thomas Cook.

Transavia, TUIfly en Corendon voeren deze winter een vijftal vluchten per week uit naar met name Hurghada. Dat is volgens reisbureaus een kwart van het normale aantal vluchten. Sharm el Sheikh in de Sinaï is helemaal uit de gratie vanwege de terreurdreiging.