Nieuws/Binnenland
448996
Binnenland

Vakbonden: oog voor veiligheid militairen

DEN HAAG - De militaire vakbonden hopen dat er bij de waarschijnlijke missie van Nederlandse militairen in Syrië vooral oog is voor de veiligheid. ,,Als je bij defensie werkt, is er altijd een risico aan verbonden. Maar we hopen dat er wel goede internationale afspraken worden gemaakt over wat er gebeurt als er bijvoorbeeld een F16 vanuit de lucht wordt neergeschoten. Het moet duidelijk zijn of piloten dan worden bevrijd of opgehaald'', aldus voorzitter Anne-Marie Snels van vakbond AFMP.

De ACOM vindt ook dat de veiligheid van de vliegers voorop moet staan. ,,De Nederlandse vliegers zijn zeer goed getraind en beschikken over de meest moderne F16's, dus wat dat betreft maken we ons niet al te veel zorgen. We hebben nog niet veel informatie gekregen over de missie, maar we gaan zeker goed in de gaten houden dat de militairen geen onnodige risico's lopen'', zegt voorzitter Leon van der Hulst.

Snels vraagt zich wel af of er voldoende menskracht en materieel zijn. ,,Dat we op missie gaan is altijd een politieke beslissing, daar gaan we niet over. Maar de missie in Irak is nog in de afbouwfase, dus de vraag rijst met welke mensen en middelen we dit gaan doen.''