Nieuws/Buitenland
449055
Buitenland

Slachtoffer Zweden is medewerkster asielopvang

STOCKHOLM - Zweden is opgeschrikt door de brute moord in een asielzoekerscentrum. Een 15-jarige vluchteling stak een 22-jarige medewerkster van de asielopvang in Mölndal dood. De jongen wordt verdacht van moord en zit vast. Het slachtoffer werkte pas enkele maanden in het asielzoekerscentrum.

Alexandra Mezher werd maandag aangevallen in een opvangcentrum voor kinderen, in het westen van Zweden. Aan de steekpartij zou een gevecht tussen asielzoekers vooraf zijn gegaan. Collega’s van de vrouw moesten de jongen in bedwang houden tot de politie was gearriveerd.

Het 22-jarige slachtoffer werd na de aanval naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze bezweek aan haar verwondingen. In de opvang werd een mes aangetroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Mezher wordt in de Britse krant Daily Mail door haar familie omschreven als een ’engel’. „Het is verschrikkelijk. Ze is vermoord terwijl ze haar werk deed. Ze was zo’n goed persoon, ze wilde alleen maar het juiste doen”, zegt een familielid.

Het incident was maandag in een opvang in de plaats Mölndal, bij de stad Gotenburg. In het centrum worden alleenreizende jongeren tussen veertien en zeventien jaar opgevangen. Over de toedracht van de steekpartij is niets bekend. De Zweedse premier Stefan Lofven bezocht het centrum maandagavond.

De steekpartij komt kort nadat de politie in Zweden had gevraagd om versterking vanwege het toenemende aantal incidenten bij opvangcentra. In een zwembad in Stockholm werd onlangs een aantal meisjes lastiggevallen door een groep vluchtelingen.

Lofven zegde tijdens zijn bezoek versterkingen toe. ,,De politie heeft meer werk door de situatie met de vluchtelingen. En dan heb je meer mensen nodig'', verklaarde hij. De politie zegt zeker 2500 mensen meer nodig te hebben. Door de inzet bij vluchtelingencentra, blijft ander werk liggen.

Zweden heeft sinds november de controles aan de grens verscherpt. In 2015 kwamen 160.000 asielzoekers het land binnen.