Nieuws/Binnenland
449087
Binnenland

Implantaten DePuy Orthopaedics laten splintertjes los

Openheid over slechte prothese

SOEST - Een grote Amerikaanse fabrikant van kunstheupen, die ernstige gezondheidsklachten hebben veroorzaakt bij honderden Nederlandse patiënten, heeft nu in bedekte termen toegegeven dat er productiefouten zijn gemaakt.

Het gaat om ’metaal op metaal’-heupimplantaten van DePuy Orthopaedics Inc. Door constante wrijving van de metalen heupkop in de metalen heupkom kwamen in het lichaam van dragers minuscule metaaldeeltjes vrij. Daar leidden de splintertjes onder meer tot zwellingen in en om de heup, veroorzaakten ze ’pseudotumoren’ en gaven vooral veel pijn en bewegingsbeperking.

'Iets misgegaan'

Bij een onbekend aantal Nederlandse patiënten werden aanzienlijke hoeveelheden van deze metaaldeeltjes in de bloedbaan aangetroffen. Zo ondervonden patiënten een sterk verminderde draagkracht van de heup en krachtverlies in het been. Bovendien werd bij sommige heuppatiënten bovendien een verhoogde concentratie van chroom en kobalt in het bloed vastgesteld.

DePuy Orthopaedics erkent na jaren dat er „iets zou zijn misgegaan” in de maatgeving van deze zogeheten ASR-heupprothesen in een van de fabrieken in Engeland. Nadere details worden niet verstrekt. Na een wereldwijde stijging van gezondheidsklachten bij dragers besloot de fabrikant in 2010 tot een vrijwillige ’recall’, een terugroepactie, voor twee typen kunstheupen: de ASR XL Acetabular System en de ASR Hip Resurfacing System.

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), orthopedisch chirurg dr. H.W.J. Koot (Maxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven), worden de metaal op metaal-implantaten in Nederland al enige jaren niet meer geplaatst. Toch vinden nog steeds operatieve uitnamen van de inferieure heupprothesen plaats.

Belangen

Koot: „Het bleek destijds dat na vijf jaar 15 procent van deze metaal op metaal-heupimplantaten soms ernstige problemen gaf. Landelijk hebben we grote aantallen herimplantaties met andere soorten kunstheupen uitgevoerd. En die operaties vinden nog steeds plaats.”

Van de omstreden DePuy-kunstheupen werden er indertijd een kleine duizend in Nederland geïmplanteerd.

Volgens de Soester letselschade-advocaat mr. J.J. van der Goen behartigt zijn kantoor de belangen van nu nog bijna 200 gedupeerden in een schikkingsregeling. „Intussen zien wij hun aantallen toenemen. Slachtoffers van deze ondeugdelijk gebleken implantaten kunnen nog aansluiten bij deze groepsclaim.”