Nieuws/Binnenland
449121
Binnenland

'Slaapziekte verdwijnt door seksloze vlieg'

LONDEN - Het bijzondere seksleven van de tseetseevlieg zou er weleens voor kunnen zorgen dat de Afrikaanse slaapziekte verdwijnt. De parasieten hebben duizenden jaren geen seks gehad en bestaan enkel uit zogeheten ongeslachtelijke klonen die afstammen van een enkele voorouder. Dat heeft een internationaal team van wetenschappers ontdekt.

Het seksloze leven van de parasieten, van de ondersoort t brucei gambiense, leidt er volgens de onderzoekers mogelijk toe dat de slaapziekte op lange termijn niet meer voorkomt, schrijven ze dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift eLife.

Nu bedreigt de ziekte nog miljoenen mensen in West- en Centraal Afrika. Wie erdoor wordt geïnfecteerd kan last krijgen van slaapstoornissen, beschadigingen van het zenuwstel en, als er geen behandeling plaatsvindt, in coma belanden.

De laatste grote uitbraak van de slaapziekte was in de jaren zeventig en duurde tot eind jaren negentig. In 1998 waren er bijna 40.000 gevallen bekend. In 2012 was het aantal besmettingen fors gedaald, tot ruim 6000.