Nieuws/Binnenland

Familie en vrienden kammen bos uit

Geen spoor van vermiste Anne

Door John Maes

ANP/Menno Bausch

Utrecht - Zelf speuren naar de vermiste Anne Faber uit Utrecht, dat is het enige wat familieleden en vrienden kunnen doen. Gisterochtend doorzochten ze het bosgebied pal achter paleis Soestdijk, waar de 25-jarige blondine vrijdagavond een selfie appte, haar laatste levensteken.

ANP/Menno Bausch

„Wij zijn niet leidinggevend, maar ondersteunen slechts de familie”, zegt een politiewoordvoerster. „Structuur in de zoektocht”, dat is wat geboden kan worden. Dit weekend al werd duidelijk dat er alleen bij voldoende aanknopingspunten een grootschalige actie op touw wordt gezet.

Aldus verzamelen zich op een parkeerplaats tegenover het paleis aan het eind van de ochtend tientallen familieleden en vrienden. Ze hebben koek, broodjes, een thermoskan koffie en een doos paraplu’s bij zich. Eenmaal in het bos splitst de groep zich op in duo’s om in linie elk een pad parallel aan de Amsterdamsestraatweg te volgen, tot aan de verharde Hilversumsestraatweg, waar Faber de selfie twitterde die inmiddels alleen al op Facebook meer dan 111.000 keer gedeeld werd.

„Zie je wat opvallends, blijf erbij staan, dan komt er iemand van de politie bij”, zegt de coördinator. Contact is er via een groepsapp, waar de politie in meeleest. Schermafdrukken van Google Maps worden gedeeld.

De kring rond Anne Faber is niet spraakzaam. Naar de reden van Fabers aangekondigde urenlange fietstocht, op een omafiets, in guur regenweer, blijft het gissen. „We praten alleen met de politie.” Een statige dame laat slechts los: „Verschrikkelijk. Maar hopen dat ze haar heel snel vinden.”

Ineens meldt een wandelaar zich bij agent Dennis. Hij heet Theo en zegt telefonisch te zijn afgewimpeld na zijn vondst van een fietsvelg, -band, en zwarte handschoenen. Aspirant Dennis neemt hem meteen serieus. „Je hebt het toch niet aangeraakt, hè?” Dat heeft Theo gelukkig niet. De fietsonderdelen liggen bij een zessprong. Dennis houdt de wacht totdat iemand van de technische recherche, zich een weg door de braamstruiken heen worstelend, de stukken veiligstelt.

Met de objecten en enkele takken verpakt in de daarvoor bestemde papieren zak gaat de rechercheur heen. Op weg uit het bos wordt hij aangeklampt door een buurtbewoner. „Kijk, bandensporen die van het pad de struiken in lopen en daar ineens ophouden. Maar het is niet aan mij om daarover te oordelen.” Dat doet de rechercheur wel, min of meer. „Het is een bos hè.”

Kort daarna trekken nog vijf politieruiters, zonder burgers, het bos in. Aan het eind van de middag twittert de politie: ’Alle tot nu toe aangetroffen spullen in zoekgebied lijken geen relatie te hebben met de vermiste Anne Faber.’ Een politiehelikopter cirkelt daarna nog enkele rondjes boven het bosgebied, tussen Lage Vuursche en Soestdijk.