Nieuws/Binnenland
449146
Binnenland

Familie deelt beelden na 'getreuzel justitie'

Video van politiegeweld Geldermalsen

GELDERMALSEN - In het schandaal rond de door de politie in elkaar geslagen en zwaargewond geraakte makelaar Saskia van Kessel uit Geldermalsen heeft haar familie schokkende beelden aan deze krant verstrekt.

Uit de opnamen, destijds gemaakt door een omwonende, blijkt met hoeveel geweld de 39-jarige zakenvrouw door een agent tegen de grond werd gesmeten en met haar achterhoofd tegen de straatstenen sloeg.

Volgens diverse getuigen werd zij daarna door twee agenten – een blonde vrouw en man - met stokken tegen het hoofd geslagen. Het drama speelde zich af voor haar voordeur, ruim drie uur nadat protesten vanwege de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen uit de hand waren gelopen. 

Justitie nam de bizarre zaak direct in onderzoek, maar heeft nog altijd niets over de voortgang laten weten. “We zijn daar erg boos over en hebben geen vertrouwen meer in dat onderzoek”, aldus Saskia’s zus Woudy van Kessel.

De familie zegt volop te hebben meegewerkt. “Op verzoek van justitie hebben we beeldmateriaal en ook getuigen aangeleverd. We hielden ons wekenlang aan de mediastilte die het OM wilde. Maar nu justitie de zaak totaal niet serieus lijkt te nemen, is de maat vol. Het OM wil zelfs niet kwijt of de agenten op non-actief zijn gezet. Vreemd is ook dat het gemeentebestuur vanavond van alles over de zaak gaat vertellen, terwijl wij onwetend worden gehouden.”

Advocaat Esther Vroegh, raadsvrouwe van Saskia van Kessel heeft de zaaksofficier van justitie om opheldering gevraagd. “Ik kan de frustratie van mijn cliënte goed begrijpen. Het OM lijkt weinig actie te ondernemen, houdt ons niet op de hoogte van de voortgang van het onderzoek en kan evenmin aangeven of de agenten vervolgd worden. Onduidelijk is ook waarom niet de rijksrecherche, maar de politie zelf het onderzoek verricht.”

Van Kessel en haar vriend stonden juist bij hun woning, toen een groep agenten charges uitvoerde tegen bezoekers van een café om de hoek. Toen de twee een paar stappen opzij deden om te kijken, werden zij plotseling door de agenten overlopen. Daarbij is de makelaar zo ernstig toegetakeld, dat zij hersenletsel opliep.

Pas drie weken later was Van Kessel in staat om aangifte tegen de agenten te doen wegens een poging tot doodslag. Volgens haar zus kampt zij nog steeds met ernstige medische problemen. “Van een actieve zakenvrouw is Saskia veranderd in een stil en angstig slachtoffer. Ten enenmale niet in staat om goed te functioneren en haar bedrijf te runnen.”

Het openbaar ministerie zegt nog “volop met het onderzoek bezig te zijn” en niets over de uitkomsten te kunnen zeggen. De behandeldend officier van justitie heeft Van Kessel en haar advocaat gisteravond alsnog uitgenodigd voor een gesprek.

De twee agenten zijn niet geschorst. Zolang de naspeuringen nog lopen worden volgens een politiewoordvoerster geen disciplinaire maatregen genomen.