Nieuws
449151
Nieuws

Zuid-Evia

Griekse verrassing

Voor de avonturiers onder de Griekenlandliefhebbers: ga eens naar het zuiden van Evia! Huh? Waar? Evia is, op Kreta na, het grootste eiland van Griekenland en weet zelfs de eigen bevolking te verrassen. Met name een verblijf in het zuiden is een feest, zeker als je weinig toeristen tegen wilt komen en van traditioneel Griekenland houdt.

Je kunt Evia moeilijk over het hoofd zien. Zo langgerekt en pal voor de kust van de Atheense Riviera. Je komt er met een veerpont vanaf het vasteland of via een brug bij Chalkida. Maar ondanks zijn omvang en de gunstige ligging ten opzichte van Athene is het eiland en dan met name het zuidelijke gedeelte er tot nu toe in geslaagd aan het massatoerisme te ontsnappen.

Wij kozen het havenplaatsje Karystos als uitvalsbasis, huurden een jeep en verkenden een deel van het eiland. In een kleine twee weken tijd zijn we slechts twee Nederlandse toeristen tegen gekomen en een tiental Britten. Die Nederlanders troffen we in de haven van Karystos met de Nederlandse vlag fier wapperend op hun zeilboot.

„Ha, we hebben hier vast met Hollanders te maken”, hoorden we vanaf het dek. Gezien onze lengte, blonde haren en ’n oer-Hollands kind in de wandelwagen, makkelijk te raden! We hadden het genoegen met een echtpaar uit Zeeland. „We komen hier al jaren en altijd met de boot. Er bestaat voor ons geen mooiere manier van vakantie vieren. Binnenkort tik ik de zeventig aan, maar dat weerhoudt mij er niet van een nieuw zeilschip aan te schaffen. Hopelijk meren we volgend jaar weer aan”, luidde de uitleg.

Na een borreltje op aan boord en een ferme handdruk, vervolgen we onze weg. En wat voor weg! We tippen u de leukste plekjes. Doe er uw voordeel mee!

 

Puike plaatsen

Nea Styra

Een klein plaatsje, maar zeker de moeite waard. Dat vinden de Grieken zelf ook, dus dan weet je dat je goed zit. Rond de haven, waar de veerboot vanaf het vaste land aanmeert, bevinden zich verschillende leuke tavernes. En ook is er een aantal mooie strandjes te vinden.

Marmari

Als je je in het zuiden van Evia bevindt, dan beland je echt wel in Marmari. Het is onze favoriet en dan met name vanwege de Petalioi eilanden die voor de kust liggen. Het is een archipel van negen onbewoonde eilandjes die eenvoudig met de boot (nog geen tien minuutjes) te bereiken zijn vanaf Marmari. Nog leuker is het om zelf een bootje te huren en de schitterende strandjes en baaitjes te ontdekken. Sla een lunch bij 'To Spitiko' niet over!

Karystos

Hier verbleven wij en gaan we graag weer naartoe terug. Vanaf Hotel Anastasia (absoluut het mooiste hotel in Karystos) loop je in vijf minuutjes naar de gezellige boulevard. In de vroege ochtend wordt er door de lokale bevolking verse vis verkocht vanuit deinende bootjes. Achter de boulevard vind je leuke winkeltjes.

 

Wandelen

Omdat we weten dat vele lezers dol op wandelen zijn, mogen een paar tips voor mooie wandelroutes natuurlijk niet ontbreken.

De wandeling naar de 'Drie pilaren'

Er zijn in Zuid-Evia nog 'drie niet-afgemaakte Romeinse pilaren’, ook wel kolommen genoemd. U kunt hier een prachtige wandeling naartoe maken. Wist u trouwens dat heel veel bouwwerken op het Italiaanse eiland Silicië, opgetrokken zijn met het marmer van Karystos? Tijdens deze wandeltocht leert u meer van dit soort feitjes.

De Dimosari-kloof

Deze kloof wordt ook wel de 'mooiste van Europa' genoemd... De tocht eindigt op het gelijknamige strand.

Naar Psili Ammos bij Marmari

Deze zandplaat verandert door de stroming constant van vorm. Fraai!

 

De mooiste stranden

Natuurlijk vind je in het zuiden van Evia ook eindeloze stranden! We zetten onze favorieten op een rij:

- Agios Dimitrios (aan de zuidelijke Golf van Evia). Zorg voor een jeep, want het is een hobbelige, steile weg richting strand. Sowieso moet u een beetje lef hebben voor dit ritje naar beneden.

- De baai van Marmaris Tip: met het gezicht richting de zee, rijdt u links tot u niet verder kunt. Na een kleine klauterpartij, treft u een strandje waar vrijwel niemand komt. Watersportliefhebbers stoppen 200 meter eerder. Windsurfen en kiten kun je hier als de beste.

- De baai van Karystos. Een vrij breed zandstrand met een paar gezellige barretjes.

- Richting Paximadi vind je misschien wel de mooiste zandstranden en baaitjes. Het zeewater loopt hier geleidelijk af en het water is er prachtig helder. Er zijn geen voorzieningen, dus neem een goed gevulde picknickmand mee!

- Chalambro bij Cavo D’Oro. Ideaal voor snorkel- en duikliefhebbers.

- Aan de oostkant van de baai van Karystos ligt het zandstrand van Bouros. Eveneens een ongeorganiseerd strand, maar neem er even een duik en geniet er van het uitzicht op een spookachtig, verlaten hotel.

 

Cavo d’Oro

Dit is het meest authentieke deel van Evia; kleine gehuchtjes met oude stenen huizen, kerkjes in blauw en wit en de stranden die je in de verte ziet liggen. Het wordt ook wel de Gouden Kaap genoemd en een bezoek mag niet ontbreken als je in Marmari of Karystos verblijft. Het behoort tot het achterland van het zuiden en het is alsof de tijd er heeft stilgestaan.

 

Reiswijzer Evia

Wij maakten deze reis met Prinos Reizen. Deze reisorganisatie onderscheidt zich door het aanbieden van reizen naar het authentieke Griekenland. Zuid-Evia en Ikaria zijn dit jaar nieuw toegevoegd aan hun bijzondere reisaanbod. Kijk op www.prinosreizen.nl of bel 0252-349890. Overnachten deden we in Hotel Anastasia, een prachtig en betaalbaar viersterrenhotel in Karystos. De jonge eigenaar George Givisis runt dit familiehotel als de beste en heeft vooruitstrevende plannen. De kamers zijn superschoon en het ontbijt is er om van te smullen. Met name de zelfgebakken zoetigheden van 'mama'. Dineren is er ook mogelijk en hoe! Er wordt veel aandacht besteed aan service. Je voelt je er thuis, maar hebt er je privacy. Fijn!

Lees ook:

Must do's in Griekenland

De Atheense Riviera; ideaal!