Nieuws
449165
Nieuws

Altijd genoeg geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven

UTRECHT - Maar liefst 80% van de Nederlanders spaart. Een derde van hen heeft minder dan €2500 op de bankrekening staan en dat geld is dan ook nog vaak bedoeld voor vakantie. Voor het Nibud reden om een persoonlijke adviesbuffer te lanceren.

Een onverwachte naheffing van de belastingdienst, reparatie van de auto of kapotte cv-ketel. Ieder huishouden komt wel eens voor situaties te staan waarbij onverwachte uitgaven moeten worden gedaan.

Maar hoeveel geld is precies nodig als buffer? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft hierop antwoord met de persoonlijke adviesbuffer.

Noodzakelijke uitgaven

,,Hiermee krijgen consumenten inzicht hoeveel geld ze achter de hand moeten houden waarmee onverwachte noodzakelijke uitgaven direct kunnen worden betaald zonder dat de levensstijl wordt aangetast of dat een lening moet worden afgesloten’’, legt een woordvoerster van het Nibud uit.

Het Nibud heeft de spaardoelen in vijf categorieën ingedeeld. Zo is het handig om geld opzij te hebben gezet voor de vervanging van huishoudelijke spullen (wasmachine), onderhoud van het huis (schilderwerk), onverwachte rekeningen (eigen risico zorg) en vervanging en reparatie van de auto.

Spaarpot

Consumenten kunnen hun persoonlijke gegevens invullen. Per categorie wordt dan aangeven wat nodig is als spaarpot. Wie nog niet genoeg geld opzij heeft gelegd, krijgt spaartips.

De persoonlijke adviesbuffer is overigens ook bedoeld voor mensen die genoeg spaargeld op de bank hebben staan ,,maar het niet durven uit te geven en gaan lenen voor bijvoorbeeld een reparatie.’’