Nieuws
449204
Nieuws

Nederland op 'grijze lijst' in Brazilië

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven die zakendoen in Brazilië, moeten rekening houden met strengere belastingregels en extra controles door toezichthouders. Ons land is daar op een "grijze lijst" geplaatst van landen die belastingvoordelen geven aan zogenoemde brievenbusfirma's.

"In de ogen van Nederland is deze plaatsing onterecht", schreef staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer. Ons land heeft volgens hem een internationaal geaccepteerd belastingstelsel. Ook wijst hij erop dat landen met een vergelijkbaar systeem, zoals België, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk, niet op de Braziliaanse lijst staan.

De kwestie speelt al sinds 2010. De plaatsing had lange tijd geen gevolgen, omdat op Nederlands verzoek extra onderzoek werd gedaan. De schorsende werking daarvan werd echter in december ingetrokken.

De maatregel maakt het ook moeilijker voor Braziliaanse bedrijven om in of via Nederland te investeren, en raakt daarmee ook het vestigingsklimaat. Wiebes zal Brazilië formeel verzoeken om Nederland van de grijze lijst af te halen. Ook wil hij meer informatie over de belastingregels die de Brazilianen hanteren voor bedrijven.