449214
Nieuws

Topman bekritiseerde lustpilmaker Valeant met ziekteverlof

AMSTERDAM - Medicijnenmaker Valeant, maker van een vrouwelijke 'lustpil', ziet zijn topman Pearson vertrekken om te kunnen herstellen van een ernstige longziekte.

Het aandeel daalde kort na opening van de beurs met 9%.

Sinds vrijdag was niet bekend wat de topman (56) precies mankeerde. Tijdens de kerstdagen werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Uit respect voor zijn familie meldde het concern alleen het hoogst noodzakelijke te zullen vrijgeven over de conditie van de man die hiervoor 23 jaar bij McKinsey & Company werkte.

Prijsstijgingen

Het Amerikaanse congres bekritiseert de farmaceut omdat het concern oudere medicijnen, die buiten het patent vallen, tegen hoge tarieven op de markt brengt. Soms rekende het enkele honderden procenten aan prijsstijgingen.

Het Canadese bedrijf, dat grote deals met de keten Walgreen's heeft, moest deze maand een winst- en omzetwaarschuwing afgegeven voor 2015.

Groei hapert

Valeant nam in mei 2013 voor $8,7 miljard ooglenzenmaker Bausch & Lomb over. Met enkele miljardovernames paste dat in de groeistrategie. Die is recent gaan haperen.

Daarnaast brak onrust uit met een grootaandeelhouder, de beruchte hedgefundmanager Bill Ackman van Pershing Square.

Daarnaast heeft het concern een conflict met Andrew Left van Citron Research, die Valeant ervan beschuldigt zijn omzet met spookfacturen aan te dikken. Left vergeleek Valeant met fraudegeval Enron. Daarop stortte de koers tijdelijk in.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld je hier aan