Nieuws
449230
Nieuws

Damrak houdt zich kranig

AMSTERDAM - Het Damrak wist zich redelijk staande te houden, na het krachtige herstel eind vorige week. Beleggers namen onder meer winst op de financiële instellingen. Negatieve uitschieter was Midkapper Arcadis na een winstalarm.

De AEX sloot 0,3% lager op 418,1 punten. De AMX zakte 1,4% naar 654,4 punten.

Elders in Europa hadden verkopers ook de overhand, na het sterke herstel eind vorige week. De beurzen van Frankfurt en Parijs verloren 0,3% respectievelijk 0,6%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse beursgraadmeters 0,5% tot 0,6% lager.

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger schrijft het verlies allereerst toe aan de verkoop van aandelen door staatsfondsen van olieproducerende landen. ,,Onder meer vanuit Noorwegen en Saoedi-Arabië is er nogal wat aanbod."

Hij wijst ook op de terugval van de olieprijzen met 4-5%, waardoor het krachtige herstel van vorige week deels teniet ging. ,,Het olieaanbod blijft hoog. De OPEC wil dit nu weliswaar samen met niet-leden terugdringen, maar deze poging heeft weinig kans van slagen. De meeste landen, waaronder Iran en Rusland, hebben de olie-inkomsten hard nodig."

Zwanenburg is niettemin optimistisch. ,,Ik zie de Amerikaanse economie zeker niet op een recessie afstevenen, ook al omdat huishoudens hun schulden hebben afgebouwd. Het Duitse ondernemersvertrouwen toont bovendien dat het vrij goed gaat met de economie van de eurozone. En hoewel sommige opkomende markten het moeilijk hebben, blijft de economische groei in China op een hoog niveau."

De beleggingsstrateeg put ook moed uit het bedrijfsnieuws. ,,Over het algemeen vallen de kwartaalcijfers mee, nu ook weer van McDonald's. Bovendien zijn er veel fusies en overnames."

Handelaar Albert Buysing Damsté van ABN Amro toont zich voorzichtiger. ,,De volatiliteit kan zo weer terugkeren, in reactie op de beweging van grondstoffenprijzen of macrocijfers. Van de uitkomst van de vergadering van de Fed woensdagavond verwacht ik niet zo veel. Onder Janet Yellen is de Fed heel stabiel in haar beleid."

ArcelorMittal zet herstel voort

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde kunstmestproducent OCI met een min van 4,2% onderaan.

De financiële instellingen hadden het ook zwaar, mede door zorgen over de Italiaanse banken.

Zwanenburg schrijft het verlies van 2,3% voor ING ook toe aan de blootstelling aan de energiesector. Hij vindt de koersval van een derde in de afgelopen zes maanden overdreven. ,,Deze staat in geen verhouding tot de verlaging van de analistentaxaties. De lage koers-winstverhouding van 10 en het hoge dividendrendement van 4% maken de bank koopwaardig." 

Verzekeraar Aegon leverde 1,9% in. Concurrent Delta Lloyd, die deze week meer duidelijkheid verschaft over de voorgenomen emissie, raakte 0,9% kwijt.

ArcelorMittal was met een plus van 1,5% koploper, waarmee het herstel van eind vorige week een vervolg kreeg. De staalgigant kondigde de sluiting van een Spaanse fabriek aan.

Heineken won 0,9%, na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank tot €90 bij een herhaald koopadvies.

Arcadis onderuit

Bij de middelgrote fondsen dook Arcadis 19,4% omlaag na een winstalarm. In reactie hierop haalde KBC het advies- en ingenieursbureau van de kooplijst. Theodoor Gilissen Bankiers verlaagde het avies van 'aanbevolen' naar 'niet aanbevolen'.

De dienstverleners aan de oliesector hadden het zwaar, door de terugval van de prijs van het zwarte goud. Bovendien kwam het Amerikaanse Halliburton met een tegenvallend kwartaalbericht naar buiten.

Bodemonderzoeker Fugro ging 7,1% achteruit. SBM Offshore, dat een schikking trof voor zijn twee bestuurders in de steekpenningenaffaire in Brazilië, zakte 0,7%.

Biotechnologiebedrijf Galapagos raakte 3,3% kwijt, na door Goldman Sachs van de kooplijst te zijn gehaald. De Amerikaanse bank meent dat het opwaartse potentieel beperkt is, na de forse opmars in de afgelopen twaalf maanden.

Air France KLM verloor 0,3%. Een koersdoelverhoging tot €10 door het Ierse Davy woog minder zwaar dan het vooruitzicht van stakingen door de Franse luchtverkeersleiding.

Fagron eindigde met een plus van 5,1% aan kop. De medisch toeleverancier publiceert eind volgende week zijn kwartaalcijfers en zal dan waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen over de benodigde kapitaalversterking.

Het op de lokale markt genoteerde ABN Amro zette het vrijdag ingezette herstel voort. De bank won nog eens 1,1%, gesteund door een herhaald koopadvies door de Rabobank.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld hier aan