Nieuws
449258
Nieuws

Michou vanuit Parijs

Anders dan doorsnee

Anders zijn. Dat bewonderen wij, en willen wij zelf ook zijn getuige de reacties onder een van mijn vorige stukken. Zo bewonderen we Bowie om zijn muziek, maar ook omdat hij zich middels zijn uiterlijk durfde te onderscheiden.

David Bowie experimenteerde met verschillende stijlen. Hij kleurde zijn haar oranje, liep met stekeltjes, droeg make-up en talloze excentrieke kledingstukken. En dat vonden we prachtig. Dat hij dat durfde én deed. Wat een contrast met de dagelijkse gang van zaken. Want wie zich uitdost in iets anders dan een spijkerbroek en beige sportjack wordt met de nek aangekeken. Blijkbaar vinden we diep in ons hart afwijkend kleedgedrag juist cool, maar vinden we het nodig om tegelijkertijd hard en luid ‘doe maar gewoon, etc’ te roepen. Waarom eigenlijk?

 

Eenheidsworst

Toch maak ik uit de reacties onder mijn stuk over Bowie op dat niemand doorsnee wil zijn. We willen ons vooral onderscheiden en zijn allergisch voor eenheidsworst. Dat anders zijn, wordt ervaren als bijzonder. En we vinden onszelf allemaal bijzonder en uniek. Misschien willen we ons wel à la Bowie, Madonna of Johnny Depp steeds opnieuw uitvinden, maar durven we het niet? Wie immers iets uit de band springt, wordt direct met de grond gelijk gemaakt en als overdreven of aandachtstrekker bestempeld. Net als de kledingstukken die bij de betreffende look horen.

Expressiemiddel

Je kunt de reacties zelf invullen op vragen als: ‘trekt jouw man een stoere roze trui van mohair aan?’ Of: ‘een verhoogde hak voor mannen, wel, of niet?’ ‘Een sierlijk geborduurd trainingspak van fluweel, doen?’ Dat belooft wat voor komend modeseizoen. In Milaan heb ik afgelopen week aardig wat moois gezien. Parijs waar nu de nieuwe mannenmodecollecties worden getoond, is goed begonnen met Walter van Beirendonck en Raf Simons. Zij toonden stukken waarmee je je kunt onderscheiden. Kleding is immers meer dan alleen iets wat je aantrekt om niet naakt over straat te hoeven. Het is een expressiemiddel, een manier om je te uiten. Dat snapte Bowie als geen ander.

Vooruitblik

Ik ben zo benieuwd of het straatbeeld volgend seizoen iets verandert. Of mensen meer uit hun schulp durven te kruipen en gewaagdere kledingstukken gaan dragen of dat alles bij het oude blijft. Ik vrees het laatste.