449296
Binnenland

'Betere bescherming kindvluchtelingen nodig'

AMSTERDAM - Europese landen en organisaties moeten meer doen om kindvluchtelingen te beschermen. Tot nu toe faalt bijna iedereen, zo stellen de Europese kinderombudsmannen maandag op basis van een onderzoeksrapport van de 'Taskforce Children on the Move'. De Nederlander Marc Dullaert, voorzitter van de Europese kinderombudsmannen, overhandigt dat rapport maandag aan Vera Jourova, EU-commissaris voor justitie, consumenten en gendergelijkheid.

De kinderombudsmannen roepen de Europese Commissie op een actieplan te maken. "Europa moet als geheel opstaan, haar inzet intensiveren en de verantwoordelijkheid nemen voor haar internationale verplichtingen aan kinderen", zo schrijven ze.

Kindvluchtelingen lopen grote risico's tijdens hun reis door Europa, zo stellen de 41 Europese kinderombudsmannen. Het gaat daarbij vooral om dood, ziekte, mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing door smokkelaars, uitbuiting en misbruik. Ongeveer 30 procent van de vluchtelingen die omkomen tijdens hun reis via de Middellandse Zee is kind.