Nieuws
449300
Nieuws

Nederland in eerste halve finale op Eurovisie Songfestival

Douwe Bob mist steun België

Douwe Bob zal Nederland op 10 mei in de halve finale van het Eurovisie Songfestival staan.

Vanochtend vond de loting daarover in Stockholm plaats. De Zweedse hoofdstad is in mei dit jaar de gaststad voor de grootste muziekwedstrijd ter wereld. Ons land zal in de eerste helft van de show moeten aantreden.

In een later stadium worden de startposities kenbaar gemaakt. Ook Trijntje Oosterhuis stond afgelopen jaar in de eerste halve finale in de eerste helft van de show. De vierde startpositie bracht ons land toen geen geluk.

Dit jaar hebben we bovendien niet de steun van België. Onze zuiderburen staan, met een Vlaamse inzending, in de tweede halve finale, op donderdagavond 12 mei. In de halve finale op dinsdag strijden 18 landen om een plaatsje in de grote finale van zaterdagavond 14 mei; in de halve finale staan 19 landen tegenover elkaar. Tien landen van elke halve finale gaan door naar de zaterdagfinale.

Zes landen staan automatisch in de zaterdagfinale: Zweden, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Frankrijk, Spanje en Zweden stemmen mee in de eerste halve finale; Italië, Verenigd Koninkrijk en Duitsland stemmen mee in de tweede semi.

Tot nu toe hebben vijf landen hun inzending bekendgemaakt. De 43 deelnemende landen hebben tot ongeveer half maart de tijd om hun inzending aan te kondigen. Het liedje waarmee Douwe Bob naar Stockholm afreist, wordt op 2 maart bekendgemaakt.

Ondanks dat de eerste halve finale één land minder heeft dan de tweede halve finale, doen een paar uitermate sterke landen mee, waaronder Griekenland en Rusland, die sinds de halve finale in 2004 werd ingevoerd, nog nooit de finale hebben gemist. Ook Armenië en Azerbeidzjan zijn tegenstanders met een sterke staat van dienst op het Songfestival.

EERSTE HALVE FINALE, dinsdag 10 mei

Eerste helft van de show:

Kroatië, Finland, Moldavië, Armenië, Griekenland, Hongarije Rusland, Nederland, San Marino

Tweede helft van de show:

Azerbeidzjan, Cyprus, Malta, Bosnië Herzegovina, Estland, Tsjechië, Montenegro, IJsland, Oostenrijk

TWEEDE HALVE FINALE, donderdag 12 mei

Eerste helft van de show:

Letland, Wit Rusland, Ierland, Zwitserland, Macedonië, Australië, Litouwen, Polen, Israël, Servië

Tweede helft van de show:

Albanië, Bulgarije, Denemarken, Georgië, Roemenië, Noorwegen, Slovenië, Oekraïne, België