Nieuws/Buitenland
449307
Buitenland

'EU moet meer hulp geven aan Turkije'

ANKARA - De Europese Unie moet meer doen om Turkije te helpen met de opvang van vluchtelingen. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag op een persconferentie in Ankara na overleg met Turkse ministers. Ze gaf verder geen details.

De drie miljard euro die Europa heeft toegezegd om de situatie van de ruim twee miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren wordt binnen een "redelijke termijn" overgemaakt, beloofde Mogherini. Italië ligt tot nu toe dwars omdat het wil weten waar het geld aan wordt besteed. EU-ambtenaren brengen momenteel in kaart welke projecten in aanmerking komen, zei de Italiaanse.

Turkije moet in ruil voor het geld wel de stroom vluchtelingen helpen indammen. De EU houdt grondig in de gaten of het land hier wel voldoende werk van maakt, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding). Syriërs kunnen sinds kort werkvergunningen krijgen in Turkije. Bekeken wordt of dat effect heeft.

Het beheersen van de vluchtelingenstroom door Turkije moet echt beter, aldus Mogherini. Het "ongelooflijke werk" dat Turkije doet bij de opvang en bescherming van het enorme aantal vluchteling verdient meer steun van Europa, voegde ze daaraan toe. Overigens komt nog maar 40 procent van de vluchtelingen die door Turkije naar Europa trekken uit Syrië. Vorig jaar was dat een ruime meerderheid.

De voorbereiding van het openen van de geplande onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU liggen op schema, zo werd verder gemeld. Respect voor de vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten zijn hierbij cruciaal, waarschuwde Hahn.