Nieuws
449328
Nieuws

Michou vanuit Parijs

Wie ontwerpt voor Dior?

Parijs - Alle ogen zijn deze dagen gericht op nieuws rondom de stoelendans van de ontwerpers. Het huis van Dior dat vandaag de haute couture in Parijs showt, is sinds oktober vorig jaar stuurloos. Zal er tijdens de show een nieuwe naam worden onthuld?

Of zullen de Zwitsers Serge Ruffieux en Lucie Meier na de show de catwalk opkomen? De twee ontwerpers werken al enige tijd achter de schermen voor Dior en hebben een schat aan ervaring. Zo leerde Meier de fijne kneepjes van het vak bij Louis Vuitton en Balenciaga en Ruffieux bij Moschino Cheap & Chic en Sonia Rykiel.

Creatief boegbeeld

Sinds het succes van Alessandro Michele bij Gucci is het verlangen groot om binnen de muren van het eigen modehuis een creatief directeur te vinden. Michele die er verantwoordelijk was voor de accessoires, volgde uit het niets Frida Giannini op als creatief boegbeeld. Pierpaolo Piccioli en Maria Grazi Chiuri gingen hem in 2008 voor bij Valentino waar zij het roer overnamen van de ontslagen Alessandra Facchinetti. Zij ontwerpt tegenwoordig voor het Italiaanse Tod’s.

Lange geschiedenis

Dior, waar Raf Simons in oktober vorig jaar opstapte om onder andere meer tijd te kunnen besteden aan zijn eigen merk, kan terugkijken op een lange geschiedenis met opvolgers. Na de dood van Christian Dior in 1957, nam de jonge Yves Saint Laurent plaats aan de tekentafel. Na Yves gingen achtereenvolgens Marc Bohan, Gianfranco Ferré en John Galliano er aan de slag. Galliano kon na zijn antisemitische uitspraken in  2011 direct vertrekken, waarna zijn rechterhand Bill Gaytten hem opvolgde. Dat was geen succes, het huis ging naarstig op zoek naar een nieuwe naam en vond die in de Belg Raf Simons. Raf toonde in juli 2012 zijn eerste haute couture collectie voor Dior. Over de aanloop naar die show werd de documentaire Dior and I gemaakt.

Geruchtenstroom

Als maandag bekend wordt gemaakt dat Serge Ruffieux en Lucie Meier de Dior touwtjes in handen krijgen, dan betekent dat het einde van een maandenlange geruchtenstroom. Sarah Burton die sinds de dood van Alexander McQueen de collecties vormgeeft en de bruidsjapon van Kate Middleton heeft ontworpen, werd genoemd als Raf’s opvolger. Maar ook Hedi Slimani die van 2000 tot en met 2007 verantwoordelijk was voor de mannenmode van het merk. De skinny jeans en de nonchalante slungelige jongenslook hebben we onder andere aan hem te danken. Enfin, Slimane werd op zijn beurt weer opgevolgd door zijn assistent Kris van Assche die dit weekend een sterke collectie toonde. Misschien wel zijn beste sinds zijn aantreden in 2007.

Veranderingen

Slimane zelf legde zich intussen toe op fotograferen, maar werd in 2012 aangesteld als  creatief directeur van Yves Saint Laurent. Terug op het oude honk, Hedi werkte er kort in 1996, nam hij direct grote beslissingen: hij haalde Saint weg van de naam en zette met Saint Laurent een trashy punk-collectie neer. Opmerkelijk is dat de Parijse mannenmodeweek waar traditiegetrouw Saint Laurent als laatste op de agenda staat, dit weekend werd gesloten door de Amerikaan Thom Browne. Saint Laurent gaat de herfst/wintercollectie in Los Angeles showen, de vaste verblijfplaats van Hedi Slimane.

 

Vertrek

Intussen weet het geruchtencircuit dat Hedi echt vertrekt bij Saint Laurent. Maar waar naartoe? Dior is een optie, maar ook Lanvin waar Alber Elbaz in oktober vorig jaar vertrok. Mocht dat laatste waar zijn, hoop ik dat Lucas Ossendrijver de mannenmode kan blijven ontwerpen. De Nederlander viert daar zijn tienjarig jubileum en zijn laatste collectie was wederom overtuigend. Never change a winning team!