449397
Nieuws

Mkb worstelt met wet

AMSTERDAM - Steeds meer mkb-bedrijven worstelen met het goed uitvoeren van hun personeelsbeleid. Dit komt door de snel opeenvolgende wetswijzigingen die het gevolg zijn van de vorig jaar ingevoerde Wet werken zekerheid (Wwz).

Bij de in arbeidsrecht gespecialiseerde juridische helpdesks staan al maanden de telefoons roodgloeiend. "De onzekerheid en verwarring onder met name kleine werkgevers is groot."

Dit constateert Philip de Roos, advocaat en oprichter van Legalloyd. "Arbeidsrecht is altijd al een hoofdpijndossier voor ondernemers geweest", zegt hij. "Maar de nieuwe wetswijzigingen hebben het er niet eenvoudiger op gemaakt."

Veel vragen

Legalloyd, dat recht toegangelijk wil maken voor mkb'ers door tal van selfservice producten aan te bieden, krijgt vooral veel vragen over de nieuwe ketenregeling rond contracten voor bepaalde tijd en de aanzegtermijn die volgens de nieuwe regels gehanteerd moeten worden.

Advocaat Jordi Rosendahl van Lexence herkent dit. "In het mkb is de hr-manager op zichzelf aangewezen. De veelvoud aan wijzigingen maakt het haast onmogelijk om bij te blijven, zeker naast de normale werkzaamheden. Dat kan gevaarlijk zijn."

Seizoenswerkers

De ketenregeling zorgt vooralsnog voor de meeste onzekerheid. Voorheen zat men na drie flexcontracten binnen drie jaar als werkgever en werknemer vast aan elkaar. Nu is dit na twee tijdelijke aanstellingen binnen 24 maanden.

Voor Marieke Warnaar, hr-manager bij reisorganisatie Koning Aap, is de veranderde ketenregeling inderdaad ook het grootste knelpunt. Ze heeft haar huisadvocaat geraadpleegd. "Onze reisleiders, die vaak ook nog een andere baan hebben , zijn natuurlijk seizoenswerkers en juist de inzet van hen bezorgt ons nu veel hoofdbrekens."

Op het bordje

Koning Aap heeft niet het hele jaar door werk voor lokale reisbegeleiders. Warnaar: "De overheid heeft dit zomaar ineens op ons bordje gegooid. Op bepaalde vlakken, zoals bij het punt van de seizoenswerkers, is er overduidelijk vooraf te weinig overleg geweest met de branche-verenigingen in het mkb. Dat wreekt zich nu."