Nieuws/Buitenland
449421
Buitenland

Kerry wil snel duidelijkheid Syrië-gesprekken

VIENTIANE - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt snel ,,duidelijkheid'' te krijgen over de Syrische vredesbesprekingen die binnen 24 tot 48 uur in Genève zouden moeten beginnen. Hij zei dat maandag tijdens een bezoek aan Laos.

Kerry zei tegen verslaggevers dat hij het eens is met de speciale gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, dat de uitnodigingen voor de gesprekken niet worden verzonden totdat ,,alle stukken zijn opgesteld''.

De toekomst van de gesprekken is in handen van de Syrische partijen, voegde hij eraan toe. ,,Ze moeten serieus zijn. Als ze dat niet zijn, blijft het oorlog. Het is aan hen; je kunt een paard naar het water leiden, maar je kunt het niet dwingen te drinken'', aldus Kerry.

De gesprekken tussen de Syrische regering en de oppositie zouden maandag in Genève beginnen, maar een westerse diplomaat zei zondag dat ze waarschijnlijk niet voor woensdag starten.

De Syrische regering heeft gezegd dat ze klaar is om de besprekingen bij te wonen. Maar het onderhandelingscomité van de oppositie, dat politieke en gewapende tegenstanders van president Bashar al-Assad vertegenwoordigt, heeft laten weten pas te willen beginnen als de regering stopt met bombardementen, blokkades opheft en gevangenen vrijlaat.