449441
Binnenland

Terrorisme treft toerisme Tunesië

DEN HAAG - Nederlanders hebben niet zo veel zin om vakantie te vieren in Tunesië. Dat heeft te maken met terreuraanslagen. Het aantal vluchten in juli, augustus en september lag maar liefst 80 procent lager dan in dezelfde maanden in 2014.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat maandag. In maart vorig jaar vielen terroristen een museum in Tunesië aan. Meer dan twintig mensen kwamen om het leven, onder wie veel Europeanen. In juni schoot een gewapende man ongeveer veertig toeristen dood bij badplaats Sousse. De meeste slachtoffers waren Brits.

Ook de Turkse strandgebieden Antalya en Aydin zijn niet meer in trek. Ze trokken in de eerste negen maanden van vorig jaar 100.000 Nederlanders minder dan in dezelfde periode 2012. Daardoor loopt de Turkse schatkist veel geld mis. Nederlanders gaven er vorig jaar ruim 100 miljoen euro minder uit dan in 2013. De precieze oorzaak weet het CBS niet, maar ook Turkije is getroffen door een paar grote terreuraanslagen. Bovendien maken bootvluchtelingen vanuit Aydin de oversteek naar Griekse eilanden.

Het CBS keek ook naar de vakanties in Egypte. Die belandden in een dal na de revolutie in 2011. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar leek Egypte daar langzaam uit op te krabbelen. Het aantal vluchten steeg en Nederlanders gaven er ook meer uit. Maar op 31 oktober werd een Russisch vliegtuig vol vakantiegangers opgeblazen boven Egypte. Daarbij kwamen 224 mensen om het leven. Na de aanslag werden veel toeristen geëvacueerd, onder wie honderden Nederlanders. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de aanslag zijn voor de Nederlandse vakanties, cijfers over het laatste kwartaal zijn er nog niet. ,,Maar het zal het toerisme geen goed doen'', aldus het CBS.