Nieuws/Binnenland
449455
Binnenland

’Plots afscheid Hachchi raakt aanzien Kamer’

Den Haag - Het opgestapte D66-Kamerlid Hachchi moet snel openheid van zaken geven over haar plotselinge vaarwel.

Dat zegt Tweede Kamervoorzitter Arib in een gesprek met De Telegraaf. De onlangs gekozen preses vindt dat de manier waarop de 36-jarige politica is vertrokken het aanzien van de Kamer raakt.

„Het zou voor haarzelf en de Kamer goed zijn als ze inzicht geeft in haar beweegredenen”, zegt Arib. „Er mag geen zweem van geheimzinnigheid rond blijven hangen. Dat is betreurenswaardig.”

Los van Hachchi’s beperkte mededeling dat ze voor de campagne van Hillary Clinton aan de slag gaat, heeft Arib niets meer gehoord van de vertrokken D66’er. Pogingen om met Hachchi in contact te komen, werden genegeerd.

„Het is jammer dat het zo eindigt. Wassila was een jong en goed Kamerlid”, vindt ze. „Maar we zijn volksvertegenwoordigers. We zitten er voor de kiezers. Op het moment dat we vertrekken, moeten we daarover transparant zijn.”

Arib vindt het niet goed als Kamerleden halverwege de rit het parlement verlaten. Ze zijn immers voor vier jaar gekozen of zolang een kabinet er zit. In haar toespraak aan het einde van het jaar uitte ze als waarnemend voorzitter ook al haar ’grote zorg’ over Kamerleden die halverwege hun mandaat vertrekken.

„Je hebt minstens vier jaar nodig om je goed in te werken”, stelt Arib. „Het blijft een individuele afweging voor elke parlementariër, maar het collectieve geheugen van de Kamer raakt door vroegtijdige vertrekken wel beschadigd.”