Nieuws
449461
Nieuws

Ook toerisme naar Turkije in vrije val

‘Nederlanders mijden risicovakanties’

DEN HAAG - Nederlandse reizigers mijden massaal risicovakanties uit angst voor aanslagen. Ze laten landen als Tunesië en Egypte, maar bijvoorbeeld ook Turkije, links liggen.

Dat blijkt uit harde cijfers over 2015 die het CBS maandag bekend maakt. ,,Zo is het aantal vluchten naar Tunesië in het derde kwartaal 80% gedaald. Sinds de onrust in Egypte in 2013 uitbrak, zijn de bestedingen van Nederlandse toeristen aan de Rode Zee meer dan gehalveerd”, aldus CBS.

Turkije heeft het volgens dit nieuwe publieksonderzoek ook moeilijk. ,,In de periode van 2012 tot 2015 is het aantal Nederlandse vakantiegangers met ruim 100.000 afgenomen. In dat toeristenland gaven we vorig jaar een kwart minder uit en die negatieve trend zet door”, bevestigde CBS gisteravond.

‘Risicolanden’ lopen volgens de onderzoekers dit jaar alleen al honderden miljoenen euro’s aan inkomsten van Nederlandse toeristen mis. ,,Datzelfde geldt voor meer Europeanen en Russen. Voordeel is dat de prijzen op deze vakantiebestemmingen scherp dalen, omdat de hotels hun lege kamers toch willen vullen”, merken ANVR-reisbureaus.

Vluchtelingen

Griekenland is komende zomer minder in trek vanwege het aanhoudende vluchtelingenprobleem. ,,Het gaat toch al gauw om 15% minder Nederlanders. Spanje, Portugal, Italië en Zuid-Frankrijk daarentegen doen het des te beter. We zien een duidelijke verschuiving naar de veiliger geachte westelijke Middellandse Zee”, zegt de CBS-woordvoerster.

Opvallend is volgens haar dat onze reisbestedingen in landen dichterbij huis, waaronder Duitsland en Oostenrijk, fors stijgen. ,,Ook dat heeft alles met een veiliger vakantiegevoel te maken, al ligt het gevaar van terreur overal op de loer.”

NBTC-NIPO prognoses wijzen uit dat Nederlanders in het zomerseizoen van 2016 zo’n tien miljoen langere vakanties in het buitenland gaan genieten. Frankrijk is weer het meest populair (18%), gevolgd door Duitsland (16%) en Spanje (11%). Maximaal 8% reist naar verre landen buiten Europa.

Recente reisadviezen van Buitenlandse Zaken geven aan dat de kans op aanslagen in Egypte reëel is en dat vakantiereizen naar Tunesië worden afgeraden. In Turkije wordt gewaarschuwd voor veiligheidsrisico’s. ,,Toeristen kunnen ook in andere landen doelwit zijn van terroristen.”